Afbeelding
Foto: Frits Simons

Overlast vrachtwagens in centrumgebied blijkt hardnekkig

BERGEN OP ZOOM – Het college van B & W alsmede de raadsleden waren op 25 januari jl. door de werkgroep Centrumring Zuid uitgenodigd voor een informatieve bijeenkomst inzake de aanhoudende overlast door grote vrachtwagens in de centrumring. De opkomst was niet overweldigend, want het college van B & W liet verstek gaan.

DOOR JAN-DIRK HUIJSER

Al geruime tijd bestaat er een vrachtwagenverbod in het centrumgebied voor vrachtwagens die geen bestemming in het centrum kennen, voor vrachtverkeer met een aantoonbare bestemming in het centrum geldt dit verbod niet. Met name het vrachtwagenverkeer met bestemmingen als de bedrijfsterreinen zoals Theodorushaven, Noordland, de Poort maar ook winkelgebieden als de Zeeland en de Woonboulevard zorgen voor overlast. Daar waar gebruik gemaakt moet worden van de Randweg Noord of eventueel de alternatieve route via de Markiezaatsweg, gebeurt dit stelselmatig niet. Vooral het woongebied rond de Glymesstraat, de Boutershemstraat en de Van Konijnenburgweg hebben structureel hinder van dit ‘sluipvrachtwagenverkeer’.

Burgerinitiatief

“Overleg met de wethouder en betrokken ambtenaren heeft tot nu toe niets opgeleverd”, stelt Eddie Simonis van de werkgroep, “Er ligt een goed raadsbesluit, maar de effectuering is er niet”. De werkgroep Centrumring Zuid heeft derhalve een burgerinitiatief in het leven geroepen om de omvang van de problemen, en daarmee de overlast, in beeld te brengen. Onder het motto ‘meten = weten’ zijn er foto’s en filmpjes gemaakt en gevaarlijke situaties in beeld gebracht. Ook zijn de bedrijven van gesignaleerde ‘foute’ vrachtwagens per brief benaderd met het verzoek de chauffeurs erop te wijzen dat er een verbod geldt voor niet-bestemmingsverkeer. Dit heeft voorlopig geen resultaat opgeleverd. Eddie geeft aan dat, los van de irritatie en overlast, er gevaarlijke situaties ontstaan, vooral door vrachtwagens die niet verder kunnen en derhalve moeten keren. Ter illustratie is er een filmpje waarin een knots van een dubbele vrachtwagen op een kruispunt moet keren. “Let wel”, benadrukt Eddie, “Dit is nota bene in de directe omgeving van een basisschool, levensgevaarlijk”.

Handhaving

"Het is onbegrijpelijk dat een goed raadsbesluit niet resulteert in minder vrachtwagens, het geeft veel onrust en onbegrip bij de bewoners”, verwoordt Eddie het standpunt van de werkgroep Centrumring Zuid. In de discussie die volgde, was het begrip ‘handhaving’ een terugkerend item. “Een goed raadsbesluit wordt pas effectief als de handhaving ervan adequaat is”, meent Eddie, “maar daar wringt nu juist de schoen”. Hij vervolgt: “de gemeente wil of kan geen extra personeel hierop zetten en dat is toch echt noodzakelijk, tot op heden hebben alle gesprekken met de wethouder en ambtenaren niets opgeleverd”. De werkgroep hoopt dat het handhavingsbeleid in de toekomst wel gaat verbeteren. De tijd zal het leren! [l]