Afbeelding
Foto: Handhaving Roosendaal

Gezamenlijke aanpak bij drugscriminelen

BERGEN OP ZOOM - De gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Tholen slaan de handen ineen bij de bestuurlijke aanpak van drugscriminelen.

In de praktijk betekent dit dat de aanpak rondom het sluiten van drugspanden voortaan eenduidig wordt uitgevoerd. Het maakt niet meer uit in welke gemeente de drugscrimineel actief is. Binnen het politiedistrict De Markiezaten gelden overal dezelfde uitgangspunten in de aanpak en sluitingstermijnen voor drugspanden.

Eén duidelijke lijn

De Opiumwet biedt burgemeesters de bevoegdheid om een pand waarin drugs worden aangetroffen per direct te sluiten. Ook als er voorbereidingshandelingen met betrekking tot drugs worden aangetroffen, kan de burgemeester het pand sluiten. Daarbij moet gedacht worden aan een hennepkwekerij in aanbouw of een drugslaboratorium waar halffabricaten worden gemaakt. Het maakt niet uit wie er schuldig is, dat kan de eigenaar, de huurder, de bewoner of een derde zijn. Het pand gaat sowieso dicht. Die maatregel is er op gericht om de rust in de omgeving terug te laten keren en om de aanloop naar een drugspand door telers, dealers, klanten en bezoekers te stoppen. Ook eventuele (brand-) gevaarlijke situaties worden door de sluiting tegengegaan. Door samen afspraken te maken over de sluitingstermijnen, trekken de burgemeesters uit het politiedistrict de Markiezaten samen één duidelijke lijn.

Sluitingstermijnen

De acht gemeenten hadden gezamenlijk al een integraal veiligheidsplan. Daarin staat precies beschreven hoe zij gezamenlijke de georganiseerde criminaliteit aan willen pakken. Het gelijktrekken van de sluitingstermijnen voor drugspanden in alle acht gemeenten moet ook daar een bijdrage aan leveren. [l]