Elly Kellner zorgt voor een muzikaal intermezzo tijdens de voorleesavond.FOTO MARJAN STOLK
Elly Kellner zorgt voor een muzikaal intermezzo tijdens de voorleesavond.FOTO MARJAN STOLK Foto:

Voorleesavond opent Poëzieweek

BERGEN OP ZOOM- Elke laatste donderdag van januari vindt traditiegetrouw de 'Gedichtenavond' plaats, de aftrap voor de Poëzieweek die jaarlijks in Nederland en Vlaanderen plaatsvindt. Plaats van handeling was de bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom waar schrijvers en dichters de gelegenheid kregen om voor te lezen uit eigen werk.

DOOR MARJAN STOLK

Aan de ingang van de Hofstraat druppelen de eerste deelnemers binnen. Er is een gezellige, intieme hoek ingericht waar straks mensen kunnen gaan voordragen uit eigen werk. Voor aanvang praten wij met Annebelle Kools verbonden aan bibliotheek Het Markiezaat. "Wij organiseren deze avond nu voor de achtste keer en doen dit samen met het creatief schrijverscollectief 'Schrijven & Schrappen'. Hier kan iedereen iets uit eigen werk laten horen. Daarnaast zorgen we elk jaar voor een speciale gast. Dit jaar is dat Elly Kellner, singer-songwriter en winnares van de Tamoil Cultuurprijs 2019.

Schrijven & Schrappen
De meeste deelnemers van vanavond zijn verbonden aan het schrijverscollectief Schrijven & Schrappen. Twee docenten zijn vanavond aanwezig, Peter van der Graaf en Hanneke Stuart. "Wij organiseren schrijfcursussen in Nederland en Vlaanderen" aldus Peter. "Mensen kunnen werken aan vrije opdrachten, maar vaak wordt er ook gevraagd om poëzie te schrijven rondom een bepaald thema". Het schrijverscollectief mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. "Onze cursussen bestaan meestal uit acht lessen", vertelt Hanneke, "ze vinden plaats in wijkcentra, bibliotheken en bij kleine groepjes organiseren we soms ook cursussen bij mensen thuis. Vroeger bereikten we nieuwe cursisten via werving door middel van posters maar tegenwoordig vinden mensen ons vooral door mond-op-mond reclame. Verder kunnen belangstellenden zich inschrijven voor onze nieuwsbrief en wij zijn ook te vinden op Facebook". Voor meer informatie kijk op schrijvenenschrappen.nl

De toekomst is nu
Tijdens haar openingswoord refereert Annebelle Kools aan het thema van deze poëzieweek 'De toekomst is nu'. Met dit thema wordt de nadruk gelegd op nieuw talent. Ter ere van de poëzieweek is er een set ansichtkaarten verschenen met daarop verschillende gedichten. Annebelle leest een kaart voor met een gedicht van Jaap Robben. De ansichtkaarten zijn verkrijgbaar bij de boekhandel. Verder is er ook een poezieweekgeschenk met de titel 'Nu' .Het is een boekje met verzamelde werken van veelbelovende dichters. Hanneke leest een gedicht van Akwasi voor en vertelt dat het boek deze week cadeau wordt gedaan in de boekhandel bij aankoop van poëzie met een waarde van minimaal € 12,50.

De schrijvers aan het woord
Als het voorlezen uit eigen werk begint wordt al snel duidelijk dat veel schrijvers geïnspireerd zijn geraakt door het thema van deze week. Zo passeert er een gedicht dat gevormd is door woorden die zijn ontstaan op basis van het gebruik van kunstmatige intelligentie. Maar er wordt ook een gedichtje voor kinderen voorgedragen waarin een hoofdrol is weggelegd voor vliegende schotels. Een andere deelnemer heeft het thema andersom geïnterpreteerd en vraagt zich middels een gedicht af welke invloed onze handelingen van nu hebben op de toekomst van onze aarde.

De voorleesavond wordt opgesplitst in twee delen en voor de pauze kunnen de aanwezigen genieten van een optreden van Elly Kellner, die haar liedjes met zelfgeschreven teksten ten gehore brengt. Elly won vorig jaar de Tamoil Cultuurprijs. Tijdens een interview met haar zegt Hanneke dat haar teksten zonder muziek gezien zouden kunnen worden als een prachtige vorm van dichtkunst. [l]