Afbeelding
Foto:

Hackers probeerden in te dringen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Er zijn in het verleden diverse pogingen gedaan om de systemen van de gemeente Bergen op Zoom binnen te dringen, maar deze pogingen zijn niet geslaagd. Dat meldt Andrew Harijgens op vragen van de BSD-fractie.

Op zaterdag 18 januari kwam het nieuws naar buiten dat verschillende gemeentes in West-Brabant hun zogenaamde Citrix-servers hadden uitgeschakeld op advies van de Rijksoverheid. Vanaf december zijn er al diverse maatregelen genomen om aanvallen van 'buiten' te voorkomen. Ondanks die ingrepen besloot men toch om Citrix tijdelijk af te sluiten. Citrix wordt gebruikt door medewerkers van de verschillende gemeenten om in te loggen op het interne bedrijfsnetwerk wanneer zij buiten het stadskantoor werken.

Uit onderzoek blijkt nu dat er inderdaad meerdere keren een poging is gedaan om in te breken en deze pogingen zijn niet geslaagd. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er data gestolen zou zijn. "Onze infrastructuur is zodanig opgebouwd dat er meerdere 'lines of defence' zijn. Citrix vormt er daar één van. Door deze uit te schakelen, blijven vele andere systemen hun werk doen." Het aantal inbraakpogingen is na zaterdag 19 januari tot nul gedaald. [l]