Sjerk Slagmolen (rechts) opende een nieuwe zaak en dat is voor vader Gerard een mooi moment om met pensioen te gaan
Sjerk Slagmolen (rechts) opende een nieuwe zaak en dat is voor vader Gerard een mooi moment om met pensioen te gaan Foto: Remko Vermunt

Gerard Slagmolen na 51,5 jaar met pensioen

BERGEN OP ZOOM - Sjerk Slagmolen heeft afgelopen vrijdag officieel zijn nieuwe winkel geopend aan de Oude Moerstraatsebaan 132 in Bergen op Zoom. Een nieuwe start voor de winkel, maar meteen ook het eind van een tijdperk voor vader Gerard Slagmolen. Na 51,5 jaar gewerkt te hebben als stoffeerder gaat hij officieel met pensioen. "Dus ik kan nu om acht uur binnenlopen in plaats van half acht", lacht hij.

DOOR REMKO VERMUNT

Al op 15-jarige leeftijd ging Gerard Slagmolen aan de slag als woningstoffeerder. "Ik ben ooit begonnen bij de V&D en na de opleiding woningstoffeerder ben ik bij Ben de Graaff aan de slag gegaan." Hij begon in Breda en na negen jaar hard werken werd hij op 1 februari 1985 benoemd tot bedrijfsleider in de zaak aan de Rooseveltlaan in Bergen op Zoom. "Dat heb ik 35 jaar gedaan", vertelt Gerard trots. Jarenlang werkte hij samen met zijn zoon Sjerk die als 17-jarige bij zijn vader in het bedrijf kwam werken. "Dat heb ik tien jaar gedaan", vertelt Sjerk. "Daarna ben ik zelf aan de slag gegaan als zelfstandige woningstoffeerder." In 2008 opende Sjerk zijn eerste winkel in Putte en in 2015 nam hij de zaak aan de Rooseveltlaan over van Ben de Graaff. "Toen heb ik mijn vader nog voor vijf jaar aangesteld als bedrijfsleider."

Einde van een tijdperk

Afgelopen vrijdag, precies 35 jaar na de start aan de Rooseveltlaan, nam Gerard Slagmolen afscheid van de zaak. Zoon Sjerk opende eind 2019 een winkel voor particulieren in 't Vierkantje in Bergen op Zoom en afgelopen vrijdag opende ook de groothandel voor klusbedrijven en zelfstandigen aan de Oude Moerstraatsebaan. "Ik ben afgelopen week vooral bezig geweest met het leeghalen van het pand aan de Rooseveltlaan. Ik heb me met de nieuwe zaak eigenlijk niet bemoeid", vertelt Gerard. "Dat is maar beter ook, dit was een mooie afronding."

Het vak

En daarmee komt er voor Gerard Slagmolen na 51,5 jaar een einde aan zijn carrière. "Het is een prachtig vak om uit te oefenen", vertelt hij. "Je bent als laatste in de woning. We hangen gordijnen op, legt vloerbedekking of PVC-vloeren. Wij maken het echt helemaal af. Mensen zitten dan vaak al een tijd in de verbouwing, maar als wij de deur dichttrekken dan is het klaar. Dat heeft me altijd aangetrokken aan het vak." Toch is er in die afgelopen jaren veel veranderd. "Het vak zelf is niet veranderd, maar de manier van werken is wel veranderd. Vroeger waren er geen heftrucks of mixers, dus je moest alles zelf sjouwen én met een stokje alles roeren. Wat dat betreft is het een stuk beter geworden."

Veranderingen

Dat kan zoon Sjerk alleen maar beamen. "Daarnaast is er ook een verandering geweest qua materialen. Wij zijn van oudsher een grootschalige tapijthandel, maar de afgelopen jaren heeft tapijt plaatsgemaakt voor PVC-vloeren." Toch blijft Sjerk in beide filialen zowel tapijten als vloerbedekkingen aanbieden. "In de winkel in 't Vierkantje kunnen vooral particulieren terecht om iets leuks uit te zoeken. Wij leggen het dan voor ze. De groothandel is meer voor de doe-het-zelvers en klusbedrijven. Wij hebben A-kwaliteit vloeren altijd op voorraad liggen voor groothandelsprijzen."

Pensioen

Dat de appel niet ver van de boom valt, is misschien ook wel logisch. Al als vijfjarig jongetje werd Sjerk door vader Gerard meegenomen. "Dan liep ik al met een bezempje rond", lacht Sjerk. "Wat dat betreft is hij echt in het vak gegroeid", lacht Gerard. En nu neemt de nieuwe generatie het over. "En dat is prima."

Hoewel Gerard nu officieel met pensioen is, komt hij waarschijnlijk nog regelmatig de zaak ingelopen. "Maar ik doe het nu wel rustiger aan. Normaal begon ik om half acht en nu kan ik wel om acht uur of half negen binnenlopen én ik ben om vier uur weer weg en hoef niet meer tot het eind te blijven." Daarnaast heeft Gerard nog genoeg hobby's, dus hij hoeft zich niet te vervelen. "Ik ga vooral genieten en weer meer fietsen en met de camper weg." Het zwarte gat zit er dus voorlopig nog niet in. "Ik heb genoeg te doen. En als er iemand ziek is, dan kan ik natuurlijk altijd inspringen." [l]