Wethouder Andrew Harijgens en Kees Spikker ondertekenen het Manifest
Wethouder Andrew Harijgens en Kees Spikker ondertekenen het Manifest Foto: Remko Vermunt

Bergen op Zoom strijdt voor inclusieve samenleving

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Andrew Harijgens en Kees Spikker van de stichting Toegankelijk Bergen op Zoom hebben afgelopen week hun handtekeningen gezet onder het VNG Manifest 'Iedereen doet mee'. De gemeente Bergen op Zoom loopt, samen met nog 29 andere gemeenten in Nederland, voorop in de uitvoering van het VN-verdrag handicap. "Iedereen moet mee kunnen doen. We doen al veel, maar we kunnen nog veel meer doen", stelt de wethouder.

DOOR REMKO VERMUNT

Om de ondertekening van het manifest extra kracht bij te zetten, werd afgelopen week een speciale bijeenkomst georganiseerd over de inclusieve samenleving. "We zijn bijvoorbeeld al een dementievriendelijke gemeente, maar ook een leeftijdsvriendelijke gemeente. Daarmee proberen we die twee doelgroepen betrekken bij de 'normale' samenleving", stelt wethouder Andrew Harijgens. Toch is er nog veel wat de gemeente, samen met de inwoners, kan doen om ook andere doelgroepen bij de samenleving te betrekken.

Twee werelden

Iemand die daar alles van weet is Christel Verbogt. Zelf zit ze sinds haar veertiende in een rolstoel en ze weet daardoor heel goed hoe het is om te leven mét en zonder handicap. "Die verandering is hard nodig. Er wordt vaak gesproken over nieuw beleid, maar dat beleid moeten we wel terugzien in de praktijk. Er zijn nog te veel vooroordelen over mensen met een handicap. Het zijn twee aparte werelden die elkaar niet begrijpen."

Ontwikkelen

Mirjam Geers van de Stichting ZON sluit daar mooi op aan. Ook zij ziet dat er nog twee werelden bestaan, die van de mensen mét een handicap en de wereld zonder handicap. "Wij proberen daar met onze stichting verandering in aan te brengen. Wij zijn actief op basisschool de Rode Schouw in Halsteren en De Kreek in Bergen op Zoom. Daar hebben we een eigen lokaal waar kinderen met een meervoudige beperking les krijgen. Wij zorgen dat die kinderen zich kunnen ontwikkelen tussen leeftijdsgenootjes." De kinderen zónder handicap leren op deze manier dat het hebben van een handicap heel normaal is. "Daarmee komen die twee werelden weer een stukje dichter bij elkaar."

Inclusie Agenda

"Het kost heel veel tijd om ervoor te zorgen dat iedereen het normaal vindt", stelt ook de wethouder. "Dat vraagt om het aanpassen van houding en gedrag, maar we moeten onze best blijven doen. Daarom ben ik ook blij met Christel en Mirjam die van zich laten horen, want het kan én moet anders." Dat geldt overigens niet alleen voor mensen met een handicap. De gemeente Bergen op Zoom wil an sich een inclusieve samenleving worden. Dat betekent dat iedereen mee moet kunnen doen. "Nog te vaak lees je vacatures waarin eigenlijk gevraagd wordt om een blanke man, heteroseksueel, niet dik, niet oud, zonder uiterlijke afwijkingen en zonder handicaps. Dat kan niet langer zo", stelt Esther van de Haterd. Zij gaat de komende maanden aan de slag met het maken van een Lokale Inclusie Agenda. Hierop komen allerlei acties te staan die men kan ondernemen om de samenleving voor iedereen toegankelijker te maken.

Acties

Uit een quickscan blijkt bijvoorbeeld dat Bergen op Zoom goed scoort op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid, maar juist slecht scoort op het gebied van visuele handicaps. "De toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen is redelijk tot goed, maar de toegankelijkheid van evenementen scoort slecht. De gemeente streeft er ook naar om alle stembureaus toegankelijk te maken voor iedereen én de digitale toegankelijkheid van websites moet verbeterd worden." Maar, daarnaast zijn er nog veel meer zaken te bedenken, bijvoorbeeld ondernemers betrekken bij het plan. "Een ober die vertelt waar hij het glas heeft neergezet", vertelt Kees Spikker van de stichting Toegankelijk Bergen op Zoom. "Dat maakt een wereld van verschil voor ons."