Ouders herkennen zichzelf en hun pubers in situaties nagespeeld door interactief theater Helder. FOTO MARJAN STOLK
Ouders herkennen zichzelf en hun pubers in situaties nagespeeld door interactief theater Helder. FOTO MARJAN STOLK Foto: MARJAN STOLK

Ouders leren over grensverleggende pubers

BERGEN OP ZOOM - Eens in de twee jaar organiseert de ouderraad van Scholengemeenschap Roncalli een thema-avond voor ouders. Tijdens deze avonden komen maatschappelijke problemen aan de orde. Op 13 februari was het thema 'Nieuwsgierige, grensverleggende pubers'.

DOOR MARJAN STOLK

"Dat dit een aansprekend en actueel thema is blijkt wel uit het aantal inschrijvingen", aan het woord is Wil Bezemer, voorzitter van de ouderraad. "We hebben deze avond georganiseerd omdat we er ons bewust van zijn dat ouders zich tegenwoordig voor grote vraagstukken gesteld zien. Hoe ga je om met het alcoholgebruik, de gameverslaving of het mobiele telefoongebruik van je puber? Wat doe je als je puber experimenteert met lachgas of cannabis? Gelukkig kennen wij op het Roncalli momenteel geen verslavingsproblematiek, maar uiteraard kunnen deze kwesties op enig moment ook bij onze leerlingen gaan spelen. Deze avond is dan ook uitdrukkelijk bedoeld als een avond waarbij het accent ligt op preventief handelen en waarin ouders handvatten aangereikt krijgen om met deze problematiek om te gaan".

De ouderraad wilde deze avond laagdrempelig en niet te zwaar te maken. Daarom is gekozen voor een interactieve avond. Novadic Kentron, een verslavingszorginstelling die actief is op het gebied van voorlichting en preventie zal samen met interactief, educatief theater Helder herkenbare situaties schetsen en in de dialoog met de ouders naar oplossingen proberen te zoeken. Alcohol, cannabis, verkeerde vrienden, gamen, kortom zaken waarvan de meeste ouders die pubers in huis hebben wel eens wakker liggen, passeren de revue. Bij de nagespeelde situaties wordt humor niet geschuwd. Ze lokken veel vragen en reacties bij de ouders uit. Het uiteindelijke advies is helder. "Wees duidelijk, stel regels en blijf met je kinderen in gesprek". Bovendien wordt de ouders ook een spiegel voorgehouden. Hoe staat het eigenlijk met het eigen alcoholgebruik? Wat krijgen de kinderen vanuit thuis als norm mee?

Tussen de sketches van theater Helder geeft senior preventiewerker Roeland van Roosmalen van Novadic Kentron aanvullende informatie over de problematiek en consequenties van de verschillende verslavingsvormen. Voordat hij het podium opgaat vertelt hij over zijn werk."Wij zijn een stichting voor verslavingszorg en ik ben in Roosendaal en Bergen op Zoom actief als preventiewerker. Preventie kan variƫren van voorlichtingsavonden op scholen tot individuele gesprekken of complexe casussen die rijp zijn voor de hulpverlening. Vanavond doen wij aan universele preventie waarbij de ouders onze doelgroep zijn. Uit onderzoek is gebleken dat daar het meeste te winnen is. Voorlichting over bijvoorbeeld cannabis aan ouders blijkt meer effect te sorteren dan wanneer je dezelfde voorlichting aan een puber geeft." Roeland vindt een voorlichtingsavond als deze complex. "Uiteraard is de boodschap voor ouders van 13 en 14 jarigen anders dan de boodschap die je aan ouders van 17 jarigen wil meegeven. Daarom leg ik de nadruk op de ontwikkeling van het puberbrein zodat de ouders hopelijk de verschillende fases waar hun puber doorheen gaat beter kunnen herkennen en begrijpen". Toch is het eindadvies aan alle puberouders hetzelfde volgens Roeland."Ouders moeten duidelijke kaders stellen, het woord 'streng' wordt misschien als ouderwets gezien en daarom gebruiken we tegenwoordig liever het woord 'duidelijk'. Een voorbeeld van duidelijkheid is de wet en campagne 'NIX18' van de overheid. Wellicht wordt deze wet door sommigen als betuttelend ervaren maar toch heeft onderzoek uitgewezen dat jongeren door dit soort regels later beginnen met drinken".

In het kader van preventie organiseert Novadic Kentron op 25 maart 'Happy Ouders', een kroegentocht over Veilig Uitgaan voor ouders van leerlingen uit de 2e en 3e klas van het Voortgezet Onderwijs. Samen met hun kinderen bezoeken de ouders drie verschillende uitgaanslocaties waar zij vervolgens workshops kunnen volgen. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via www.happyouders.nl