GBWP brengt klachten in beeld na werkzaamheden glasvezel

LEPELSTRAAT - De fractie van GBWP maakt zich grote zorgen omtrent de bestrating van de straten en pleinen in Lepelstraat na het aanbrengen van de glasvezelkabels. "Diverse bewoners hebben ons benaderd over de gang van zaken omtrent het herstel van de bestrating na de werkzaamheden. GBWP heeft daarover ook al telefonisch contact opgenomen met de verantwoordelijke dienst, maar voelt toch de noodzaak om haar zorgen te uiten en middels een drietal vragen zaken duidelijk te krijgen", stellen Maarten van Eekelen en Betsy de Kock, namens GBWP.

De bewoners van Lepelstraat en haar buitengebied hebben ruim voldaan aan de inschrijving voor het aanleggen van de glasvezelkabels. Op zich een positief gegeven dat de bewoners, binnenkort en in de nabije toekomst, gebruik kunnen maken van deze voorziening. De aannemer is daarmee voortvarend van start gegaan en bij bijna iedereen ligt de kabel nu tot aan de voordeur. Er is overal gegraven tot meer dan 60 cm diep om de kabel te leggen. Er is gegraven onder trottoirs en, om over te steken naar de andere kant van de straten en wegen, ook onder het wegdek.


De gemeente heeft enkele jaren terug de bestrating en trottoirs vernieuwd, over het algemeen, tot grote tevredenheid. Nu zien we dat, na de laatste werkzaamheden, de tegels en klinkers niet naar behoren terug op zijn plaats gelegd worden. Die werkzaamheden leiden nu al tot verzakkingen of gaan die later zeker vertonen. Nadat de tegels/klinkers/siertegels teruggelegd zijn, wordt de bestrating her en der met veel brekerszand bedekt, in de hoop dat dit de ruimten tussen de tegels en klinkers opvult. Na de storm van zaterdag 8 en 9 februari zie je dat het zand is weggewaaid en dan zijn de, nu al opgetreden, verzakkingen goed te zien. In het buitengebied (Kladde, Kladseweg en Slotweg) hebben de trottoirs de nodige schade opgelopen en zijn de bermen aangetast.

"Als GBWP zien we met lede ogen aan dat een, sinds kort mooi aangelegde en veel geld kostende, bestrating binnen enkele maanden om zeep wordt geholpen. Wij vrezen dat de gemeente (en dus de inwoners) straks het gelag betalen. Na pakweg een jaar kan slecht herstel van de bestrating leiden tot dure reparaties door de gemeente en in de tussentijd tot irritaties bij bewoners. Wij hebben daarom bij de eerste klachten al aan de bel getrokken bij uw dienst. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen", aldus Van Eekelen en De Kock.

Vanuit de fractie zijn de volgende vragen gesteld aan het college van B&W:
Volgt u als college deze zorg en onvrede bij de bewoners?
Welke acties zijn er ondernomen om een slechte afwerking van de opgegraven bestrating te voorkomen?
Draait de gemeente op voor de kosten van herbestrating, nadat de werkzaamheden in het kader van de aanleg glasvezel zijn afgerond?
Zijn er bij de aanbesteding afspraken gemaakt over het herstel na het aanbrengen kabels en over welke termijnen gaat dat dan (op korte en/of langere termijn)?
Hoe is de controle van de gemeentelijke dienst op het werk van de aannemer geregeld?

De fractie is in afwachting van het antwoord van het college. [l]