Wit wint
Wit wint

Districtskampioenschap voor basisschoolteams

BERGEN OP ZOOM - In het Open Bergs Jeugdkampioenschap zijn er 4 van de 7 ronden gespeeld en staat Levi Vriens bovenaan. In het BSV-jeugdkampioenschap is periode 2 zo goed als afgerond. Op 4 maart a.s. vindt het districtskampioenschap voor basisschool plaats.

Op 4 maart a.s. zullen weer naar schatting ruim 100 schakers van basisscholen uit West Brabant de strijd aanbinden voor de titel districtskampioen. Tevens zullen de eerste drie teams afgevaardigd worden naar het Noord Brabants kampioenschap in Oosterhout. De strijd zal plaatsvinden in Bergen op Zoom bij ’t Rijks. De Rode Schouw uit Halsteren is de regerend kampioen. Welk team van welke school is in staat om het team van deze school moeilijk te maken? De Rode Schouw is in ieder geval favoriet mede omdat al jaren schaken een onderdeel uitmaakt van het leerprogramma. Maar er zijn inmiddels ook diverse andere scholen waar op school geschaakt wordt. Maar het is vooral ook een toernooi waarbij de schakers het gezellig vinden en ook dat proberen de organisatoren van de Bergse schaakacademie in samenwerking met de districtsjeugdleider voor elkaar te krijgen. Aanmelding is nog mogelijk tot 29 februari. Alle scholen hebben een aankondiging van dit toernooi gehad.

Eerste vier ronden

In de strijd om het Open Bergs Jeugdkampioenschap is Levi Vriens ongenaakbaar. Hij heeft de eerste 4 ronden steeds de volledige buit binnengehaald en heeft de op de gedeelde 2e en 3e plaats staande Tom Keijzer en Casper Room al gehad. Na deze spelers volgt een peloton van vier spelers met 2 uit 2. Op 6 maart volgt de 5e ronde.

Tweede periode

In het BSV-jeugdkampioenschap is de 2e periode zo goed als afgelopen. In de Koningsgroep is Levi Vriens ongeslagen kampioen geworden.

De 2e plaats is nog niet helemaal duidelijk. Dat kunnen zijn Dion Winterberg, als hij minimaal remise scoort tegen Floor Kunst of een gedeelde plaats van Dion met Wouter Kunst. Floor kan dus haar broer helpen als ze van Dion wint.

Tevens ontloopt zij dan degradatie. In de Torengroep zijn alle partijen gespeeld en heeft een trio beslag gelegd op de gedeelde 1e plaats: Tano van Schilt, Tom Keijzer en Evalijne van Schilt. Door een ingewikkelde berekening van de jeugdleider promoveren Tano en Tom. In de Lopergroep heeft Tijn Hoedelmans met 5 uit 5 gewonnen. Samen met Tijn promoveert ook Martin Schoones naar de Torengroep. De Pionnengroep is met een score van 5 uit 5 gewonnen door Raoul Eestermans. Bram Boer promoveert als tweede ook naar de Lopergroep. Bram verloor alleen van Raoul.

KO-toernooi

In het KO-toernooi van stap 1 hebben Olivier Boer en Quan Duong zich geplaatst voor de halve finales. Voor stap 2/3 hebben Wessel Jansen, Evalijne van Schilt, Tristan Huibregtse en William van Heerebeek zich geplaats voor de kwartfinales. In de KO-finale van de stap 4 en hogere groepen hebben zich voor de halve finales geplaatst Tijn Hoedelmans, Tom Keijzer, Levi Vriens en Dion Winterberg.

Vorig probleem

In het probleem van twee weken geleden presenteerden we de volgende stelling: Wit Kg1, Lb4, Lc2, pionnen: b2, e3, f4 en g2 Zwart: Kh4, Ta2, Le6 en pionnen: b7, e4, f5 en g3. De opgave was hoe wint wit. Welnu als wit eerst Ld1 speelt is de zwarte koning opgesloten tegen vervolgens Le7 mat is zwart kansloos. Als wit eerst schaak zet op e7 kan de zwarte koning ontsnappen en wint uiteindelijk zwart zelfs.

Hoe wint wit?

In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit winnen. Hoe? [l]