Wieteke van Dort te gast bij Masoek Sadja Huize Mampir

BERGEN OP ZOOM - Actrice Wieteke van Dort (76) is woensdag 18 maart te gast op de ontmoetingsmiddag Masoek Sadja/Huize Mampir van de Stichting Pelita in partycentrum Rozenoord, Beukenlaan 14 in Bergen op Zoom. Wieteke is opgegroeid in voormalig Nederlands-Indië. Ze leest 18 maart voor uit het boek ‘Kind van twee culturen’, dat in 2018 uitkwam.

Journalist Hans Visser beschrijft daarin de lotgevallen van Wieteke’s familie voor en na haar gedwongen repatriëring in 1957. Eenmaal in Nederland wordt haar acteertalent ontdekt door cabaretier Wim Kan. Later speelt ze op tv mee in jeugdseries als Oebele en de Stratenmakeropzeeshow. Met haar creatie van een weemoedige Indisch dame krijgt ze tussen 1978 en 1981 een eigen satirisch tv-programma: De Late Late Lien Show. Daarin blikt ze vol nostalgie terug op voormalig Nederlands-Indië. De show bevordert het zelfbewustzijn van de Indische gemeenschap in ons land.

Als Tante Lien wordt Wieteke een bekende Nederlandse. In die hoedanigheid maakt ze zich ook hard voor het rechtsherstel van militairen van het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger). Na hun strijd tegen de Japanse bezetter in 1942 zijn die krijgsgevangen gemaakt en in kampen gezet. Hun achterstallige soldij is nooit door de Nederlandse regering vergoed.

In 1999 wordt Wieteke benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze staat nog steeds op het podium. Op 10 maart a.s. treedt ze met Bram van der Vlugt en Trudy Labij op in het toneelstuk Enkele Reis in Theater De Maagd in Bergen op Zoom.

De Stichting Pelita houdt zes keer per jaar in Rozenoord een ontmoetingsmiddag voor iedereen die affiniteit heeft met de Indische cultuur. De bijeenkomst op 18 maart wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijf Eco-Point International uit Halsteren. De Volunteers Band uit Bergen op Zoom zorgt voor de muziek.

De ontmoetingsmiddag 18 maart in partycentum Rozenoord begint om 14.00 uur. Belangstellenden wordt aangeraden tijdig kaartjes te bestellen.

Inlichtingen over kaartjes: Babs Kemperman-Loen (06) 23894533; Henk Beijen (06) 21292549; Robbie Bulham (06) 29316934. [l]