Pastoraal hoekje

Stilte na de storm

Als het rumoer en de muziek van Vastenavend verstomt, begint op Aswoensdag de Vastentijd. In de stad worden de versieringen opgeruimd, de veegploeg maakt overuren.

Het doet me denken aan een prachtig verhaal uit de Bijbel over de profeet Elia. Hij heeft de moed opgegeven dat de mensen van Israƫl naar zijn verhaal over God zullen luisteren. Daarom verstopt hij zich in een grot in de woestijn. Maar God wil niet dat hij de moed opgeeft. Hij laat zichzelf aan Elia zien. Eerst is er een storm, dan een aardbeving en daarna vuur. Maar God zelf laat zich pas daarna aan Elia zien, in het gefluister van een zachte bries. In de stilte na de storm.

Zo mag ook aswoensdag voor ons zijn. Als het begin van een goede vastentijd. Als stilte na de storm. Het verhaal van Elia en de voorbereidingstijd op Pasen mogen ook jou en mij uitnodigen om stil te worden. Om stil te staan bij je eigen leven. Wat gaat er goed? Waar wil ik veranderen? En om stil te staan bij je geloof. Kan ik me daarin meer verdiepen? Kan ik wat vaker klaarstaan voor een ander?

Laat het rumoer en de dingen die niet zo belangrijk zijn maar verstommen, en focus je op je hart. Ik wens je een goede weg naar Pasen toe!

Pastor Fredi Hagedoorn, R.-K. Lievevrouweparochie [l]