De wagen van bouwclub WIJ heeft de Biobest Trofee gewonnen FOTO LUCIENNEFOTOGRAFIE
De wagen van bouwclub WIJ heeft de Biobest Trofee gewonnen FOTO LUCIENNEFOTOGRAFIE Luciennefotografie

Biobest Trofee gewonnen door Bouwclub WIJ

BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Frank Petter heeft dinsdag 25 februari, op de laatste dag van de Vastenavend, voor de tweede keer de Biobest Trofee uitgereikt. De prijs is vorig jaar in het leven geroepen om bouwclub te stimuleren voor duurzaam en milieubewust te bouwen aan hun creaties. Dit jaar is dat bij Bouwclub WIJ het beste gelukt.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Bergen op Zoom wil zich profileren als een gemeente die veel doet aan de 'Biobased economie', dat houdt in dat er minder fossiele grondstoffen worden gebruikt, maar dat er vooral gebruik wordt gemaakt van biologische grondstoffen die later weer makkelijk afbreekbaar zijn. "Vastenavend leent zich daar goed voor en de prachtige creaties van de Bergse bouwclubs bieden een mooi podium om een vertaalslag te maken naar meer milieuvriendelijke en biobased materialen", stelt de gemeente.

Wisseltrofee

De bouwclub die dit jaar het beste gebruik heeft gemaakt van duurzame en/of biobased grondstoffen, maakte dus kans op die felbegeerde tweede Biobest Trofee. Daarmee winnen ze niet alleen een geldbedrag van 111,11 euro, maar ook een wisseltrofee gemaakt door kunstenaar Koen van der Steen. "Deze wisseltrofee verbeeldt de zoektocht naar (her)bruikbare materialen. Het beeld van de strandjutter is ook daadwerkelijk omgezet naar het beeld van de Trofee. Een jutter met lieslaarzen en zuidwester herrezen uit hennepvlies. Een jutter die met z'n gevonden schatten terug keert van de slikken naar z'n bouwkot, naar de leut. Die met z'n feestneus aan de slag gaat met al het moois wat hij heeft gevonden, en wat net zoals zijn tweede huid ook weer vergaat."

Oordeel

Voor de trofee kwamen eigenlijk alle Wagens A, Wagens B, Grote Bouwgroepen met wagen en (jeugd)bouwgroepen in aanmerking. Zes bouwclubs hebben zich daadwerkelijk aangemeld om kans te maken op de prijs. De jury, bestaande uit Han Verbeem, Huub Looze en Dietmar Lemmens heeft de creaties van de 6 clubs bekeken en per club een jurybezoek afgelegd. "Wat een mooie initiatieven zijn er dit jaar ook weer ondernomen door de clubs om meer duurzaam en biobased te bouwen. De winnnende bouwclub steekt samen met partners als de Green Chemistry Campus veel tijd en moeite in de zoektocht naar nieuwe materialen. Die onderzoekende instelling heeft de jury over de streep getrokken", aldus de jury.