Orgelconcert 'Parijse sferen'

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 8 maart a.s. is er onder auspiciën van de Gertrudis Cultuurstichting (GCS) in de Bergse Gertrudiskerk een orgelconcert door Janno den Engelsman aan het Ibach-orgel met als titel “Parijse Sferen”.

Deze middag klinken werken van drie componisten die allen in Parijs werkzaam waren. De Franse orgelcultuur in het algemeen en die in Parijs in het bijzonder, kreeg in de tweede helft van de 19e eeuw een belangrijke impuls door de bouw van uitstekende orgels door Aristide Cavaillé-Coll en door getalenteerde organisten en componisten zoals Cesar Franck, Charles-Marie Widor en Camille Saint-Saëns. Widor, verbonden als organist aan de Parijse Saint-Sulpice en docent aan het conservatorium in Parijs, publiceerde in 1872 een cyclus van 4 Symphonieën voor orgel, waarvan vanmiddag de zesdelige tweede Symphonie, opus 13.2, zal klinken.

Louis Vierne

Louis Vierne, leerling van Widor en organist aan de Notre-Dame in Parijs, werd 150 jaar geleden geboren. Van hem klinkt de “Berceuse”, uitgegeven in 1914. Het impressionistische idioom is moderner dan de klankwereld van Widor en is ook verder gevorderd in de tijd dan het werk van de derde Parijse componist waarvan muziek wordt gespeeld: Théodore Dubois, organist aan de Madeleine. Van hem klinkt het “Grand Choeur” uit 1886.

Ibach-orgel

Het Ibach-orgel, van Duitse makelij, verschilt in klankkleur en technische mogelijkheden van Franse orgels uit dezelfde tijd, o.a. die van de juist genoemde orgelbouwer Cavaillé-Coll. Het brede klankpalet van het Ibach-orgel maakt het bij een juiste registerkeuze zeer wel mogelijk toch te kunnen genieten van meesterwerken van de laat-romantische Parijse grote orgelcomponisten!

Orgellessen

Janno den Engelsman volgde orgellessen bij Flip Veldmans aan de Gemeentelijke Muziek- en Balletschool in Bergen op Zoom. Bij Hans Smout volgde hij directielessen. Hij studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse beiaardschool in Amersfoort. Aanvullende cursussen voor orgel en beiaard resp. bij Liuwe Tamminga in Bologna (It) en Geert D’hollander in Antwerpen. In 2006 werd Janno de Sakko Cultuurpijs voor Kunsten en Letteren toegekend. Hij maakte enkele Cd-opnames (o.a. van het Ibach-orgel) en won prijzen op orgelconcoursen in Leiden en Nijmegen. Naast zijn lespraktijk is hij organist-titularis van de Gertrudiskerk en stadsbeiaardier van Zierikzee, Bergen op Zoom en Middelburg.

Informatiemateriaal

Vooraf of na afloop van het concert kunnen concertbezoekers in de orgelinformatiehoek cd’s en boeken over de “Orgeltuin Gertrudiskerk” aanschaffen en er is tevens gratis mee te nemen folder- en informatiemateriaal voorhanden, o.a. met betrekking tot de “Vrienden van het Ibach-orgel”. Aanvang concert 16.00 uur. Voor de Vrienden van het Ibach-orgel geldt een entreekorting van 50%. Kerkingang aan de zijde van de Kerkstraat. [l]