Ballonnen oplaten én het gebruik van lachgas wordt verboden
Ballonnen oplaten én het gebruik van lachgas wordt verboden Foto:

Ballonnen oplaten én lachgas worden verboden

BERGEN OP ZOOM - De gemeenteraad van Bergen op Zoom gaat op donderdag 5 maart met elkaar in gesprek over de nieuwe APV, oftewel de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarin staan alle regels beschreven die de gemeente zelf heeft vastgelegd op het gebied van openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV die alleen geldt binnen de grenzen van die gemeente.

DOOR REMKO VERMUNT

Een aantal van die regels zijn erg duidelijk. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de openbare orde te verstoren, je mag niet flyeren, muren bekladden of stickers plakken. Ook geldt er een verbod op loslopende honden en hondenpoep én je mag niet wildplassen. Maar, ieder jaar worden daar ook regels aan toegevoegd of juist weggehaald en dat is ook dit jaar het geval. Zo wordt er bijvoorbeeld een nieuwe alinea toegevoegd over het oplaten van (wens)ballonnen.

Verbod op ballonnen

De gemeenteraad nam begin 2019 al een motie aan met daarin het verzoek om het oplaten van ballonnen strafbaar te maken in de gemeente Bergen op Zoom. Daar wordt dit jaar gehoor aan gegeven. In een nieuwe alinea staat beschreven dat het verboden is om ballonnen op te laten in de open lucht én het is verboden om het oplaten van ballonnen te organiseren. Dit geldt niet voor luchtballonnen die door mensen in een bepaalde richting of hoogte gestuurd kunnen worden. Ook geldt het niet voor ballonnen die noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld meteorologische of andere wetenschappelijke waarnemingen. "De vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft geadviseerd om geen verbod op te nemen in de APV, omdat het verbod lastig is te handhaven en zij meer verwachten van bewustwordingscampagnes. Echter in het belang van het milieu en de natuur en naar aanleiding van diverse verzoeken om een dergelijk verbod, wordt voorgesteld om toch dit artikel op te nemen", aldus de wethouder. Enkele gemeenten in de regio zijn ook voornemens een dergelijk verbod op te nemen en op deze manier wordt een mogelijk verplaatsingseffect voorkomen en gelden dezelfde regels in de regio.

Verbod op lachgas

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het verbod op de verkoop en gebruik van lachgas. De VNG heeft geadviseerd om geen verbod op te nemen, maar vooral in te zetten op de aanpak van de verkoop. Toch wil de gemeente Bergen op Zoom een verbod invoeren op het gebruik én verkoop van lachgas. In een nieuwe alinea staat: "Het is verboden op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen lachgas te inhaleren uit een ballon of enig ander hulpmiddel, voorbereidingen daartoe te verrichten of al dan niet tegen betaling aan te bieden." Het college is van mening dat de verkoop en het gebruik van lachgas zichtbaar toeneemt in Nederland. "Niet alleen tijdens evenementen, maar ook in de reguliere horeca en op straat is het gebruik van lachgas zichtbaar en zorgt in veel gevallen voor overlast en onveilige situaties." In eerste instantie wilde de gemeente een algeheel verbod invoeren, maar dat houdt geen stand in de rechtbank.

Verruiming openingstijden

De laatste regel die dit jaar is toegevoegd heeft betrekking op zogenaamde leisure ondernemingen zoals een escaperoom. "Met het toevoegen van dit artikel wordt het mogelijk gemaakt om voor leisure ondernemingen de openingstijden te verruimen. Deze zijn nu gelijkgesteld aan detailhandel ondernemingen, wat betekent dat bijvoorbeeld een escaperoom om 22.00 uur moet sluiten. Gezien de aard van dergelijke ondernemingen en dat er gewoonlijk geen overlast door dit soort ondernemingen wordt veroorzaakt, wordt voorgesteld om de sluitingstijden te verruimen." Daarmee wordt het bijvoorbeeld voor een escaperoom mogelijk om van 09.00 tot 00.00 uur open te gaan. Seksinrichtingen, prostitutie, speelautomatenhallen en casino's zijn uitgesloten van deze regel. [l]