Mat in 3 zetten.
Mat in 3 zetten.

Angelique Osinga en André van der Graaf winnen snelschaaktoernooi

BERGEN OP ZOOM - Snelschaaktoernooi voor duo Angelique en André. BSV-bekerteam onder 1700 op 13 maart in Noord Brabantse bekerfinale tegen WLC. René Punt versterkt zijn positie voor het BSV-kampioenschap. Zaterdagteams komen aanstaande zaterdag weer in actie. Districtskampioenschap voor basisschoolteams woensdag 4 maart in het cultuurgebouw van RSG ’t Rijks.

Dertien ronden snelschaken, 5 minuten per persoon per partij, en dat dan twee spelers gelijk eindigen, dat komt niet veel voor. André van der Graaf leek op de titel af te gaan nadat beiden in de 1e ronde al remise hadden gespeeld. Maar omdat Angelique 4 ronden voor het einde een verliespartij moest noteren ging de André de laatste ronde in met een punt voorsprong. Maar voor Angelique was Bas van de Putte de reddende engel, hij versloeg André. Door dat resultaat eindigden ook twee spelers op de 3/4e plaats Bas van de Putte en René Punt. Vijfde werd Peter Kraaijeveld.

BSV onder elo 1700 speelde voor de Noord Brabantse beker en won achtereenvolgens van RSG en De Pion uit Roosendaal en daarna van Baronie uit Breda. Dat leverde een finaleplaats op tegen WLC uit Eindhoven. Die strijd zal plaatsvinden in Bergen op Zoom op vrijdag 13 maart a.s. Uiteraard zijn de verwachtingen hoog gespannen in Bergen.

In de Keizercompetitie, die uiteindelijk de BSV-kampioen moet opleveren waren er de volgende uitslagen: René Punt - Levi Vriens 1-0; Peter de Moor - Pieter-Jan Demmers ½-½ ; Abdulhamid Hussein - Peter Kraaijeveld ½-½ ; Bart van Kasteren - Bas van de Putte ½-½ ; Wesley Hopmans - Henry Groenveld ½-½ ; Kees de Looff - Karen Galustjan 1-0; Bert van der Linden - Piet Bruys 0-1. Door deze resultaten verstevigde koploper René Punt zijn positie. Tweede is Peter de Moor, derde staat nu Martin de Smit.

Aanstaande zaterdag speelt BSV 1 tegen koploper Landau uit Axel. Dat wordt uiteraard een zware klus en BSV heeft de punten hard nodig. Het tweede team van BSV moet het in hun klasse opnemen tegen het op de tweede plaats staande Kemppion 1 uit Eersel En ook BSV 2 heeft de punten hard nodig. En het derde team van de Bergenaren moet het opnemen tegen ook het derde team van Dubbelschaak uit Boxtel BSV 3 staat echter een treetje hoger dan de tegenstanders uit Boxel. Dat belooft dan ook een spannende strijd.

Woensdag 4 maart a.s. vindt de strijd om de titel districtskampioen basisschoolteams plaats in Bergen op Zoom. Liefst 32 teams uit heel West Brabant komen naar de markiesstad. Regerend kampioen is BS De Rode Schouw uit Halsteren. En ook dit jaar maakt dit team een reële kans. Maar er zijn vele kapers op de kust. De beste drie teams van dit kampioenschap gaan naar het Noord Brabantse kampioenschap op 22 maart. De organisatie is mogelijk gemaakt door de Bergse Schaakacademie.

Twee weken geleden (vorige week was het vastenavond), trakteerden we u op de volgende stelling, wit: Kf1, Tc2, Tc3, Pd6, Pe5 en pi: a2, f2 en g4. Zwart: Kh8, Tb8, Tg8, Lb7 en pi: a7, b6, d5, e6, f5, g7, h6. De opgave was mat in drie zetten. De oplossing: 1. Pdf7+ Kh7 2. Pfg5+ en nu zijn er twee mogelijkheden: 2. …… Kh8 dan volgt 3. Pef7 of Pg6 beiden zijn mat. De andere mogelijkheid is 2. …. Hxg5, dan volgt 3. Th3 mat.

Bij het nieuwe probleem, zie diagram, moet wit mat geven in maximaal drie zetten. Succes. [l]