Afbeelding
Foto: Luc van Leeuwe

Eredivisie komt nog dichterbij voor Bristol vr 1

ROOSENDAAL - De dames van het zaalvoetbalteam Bristol vr 1 staan aan de vooravond van één van hun belangrijkste wedstrijden. Het team is op dit moment de nummer één van de Hoofdklasse en op 11 maart nemen ze het op tegen de nummer twee. "Als we van hen winnen, dan staan we vier punten los van de rest. Dan komt de Eredivisie nog dichterbij", blikt trainer Hans Lauwen vooruit.

DOOR REMKO VERMUNT

Dat de dames van het Roosendaalse zaalvoetbalteam goed presteren is een understatement. De afgelopen vier wedstrijden werden gewonnen en de laatste keer dat men verloor was tegen de nummer twee in de ranglijst. "Maar de laatste keer dat we thuis tegen hen hebben gespeeld hebben we juist gewonnen", vertelt Hans Lauwen.

Oranjeteam
Hij is al vijf jaar trainer van het team. "Bijzonder aan dit team is dat ze knokken voor elkaar." De lonkende Eredivisie is voor veel van de speelsters dan ook een droom. "Hoe hoger ze spelen, hoe groter de kans dat ze gescout worden voor Oranje", stelt Lauwen. "Onze keepster wordt zelfs nu al in de gaten gehouden en dat wordt alleen maar meer." Maar tegelijkertijd is voor sommigen de situatie ook lastig. "We willen natuurlijk heel graag kampioen worden dit seizoen. Maar, als we in de Eredivisie gaan spelen, zou dat betekenen dat ik vijf keer in de week moet voetballen want ik voetbal ook op het veld", legt de 23-jarige Griffith Vaissaire uit.

Tweestrijd

Speelster Corina Luijks bevestigt die tweestrijd in het team. "Voor de regio zou het natuurlijk heel mooi zijn. Ik speel al zeven jaar bij Bristol en heb de hele weg meegemaakt die het team heeft afgelegd. Er komt steeds meer animo voor zaalvoetbal bij dames en dat is prachtig, maar Eredivisie spelen houdt meer in dan een stapje hoger voetballen." Zo moeten er sponsoren geregeld worden én er wordt door heel het land gespeeld. "Als je op vrijdagavond in Friesland moet spelen en de volgende ochtend op het veld moet staan, dan wordt het wel lastig. Maar het is natuurlijk een prachtige kans", stelt Corina. Zelf speelde ze afgelopen jaar nog in Italië en het is maar de vraag of ze komend jaar in Nederland blijft. Trainer Hans Lauwen is dan ook niet voor niets op zoek naar extra speelsters van hoog niveau die het team willen versterken.

Technisch

"We zijn echt op zoek naar technische voetbalsters die snel zijn en inzicht hebben. Ze moeten oog voor de bal hebben en verstand hebben van looplijnen", stelt Lauwen. Zaalvoetbal is namelijk veel beweeglijker dan het traditionele veldvoetbal. "Je speelt 2 x 25 minuten en je bent constant bezig", legt Hans Lauwen uit. "Op het veld kan je als verdediger wel eens rusten als de aanvallers bezig zijn met een aanval. Dat is bij ons niet. Je bent constant in beweging en moet verdedigen én aanvallen. De techniek van iemand uit het veld gaat automatisch vooruit wanneer ze in de zaal komen spelen."

50/50

Maar, voordat het team überhaupt Eredivisie gaat spelen moeten ze eerst woensdag 11 maart nog 'even' winnen van Mazzelstars. "We proberen het te bekijken van wedstrijd tot wedstrijd, na deze wedstrijd moeten we nog drie wedstrijden spelen", legt Hans Lauwen uit. "Woensdag is wat dat betreft erop of eronder, maar in feite is iedere wedstrijd vanaf nu een finale", vult Griffith hem aan. Zij schat de kansen van het team op dit moment 50/50 in. "Ik heb wel een goed gevoel, maar het kan ook slecht aflopen. Zij zijn heel snel in de counter, dus we moeten vooral goed verdedigen." Corina denkt er precies zo over. "Als we op volle kracht spelen, dan komt het goed. Mazzelstars is wel de sterkte tegenstander voor de komende weken, maar wij hebben nu het thuisvoordeel. Dus ik heb er wel een goed gevoel over." Hans Lauwen is eveneens positief. "Als we net zo spelen als de laatste wedstrijd tegen Den Haag, dan hebben we een grote kans om te winnen." Uiteindelijk mag alleen de nummer één in de ranglijst spelen bij de play-offs voor de Eredivisie. "Ik ben nu al trots, maar als we dat zouden halen zou ik nog trotser zijn."

Aanmoedigen

Wil jij de meiden aanmoedigen tijdens de wedstrijd? Kom dan 11 maart om 20.00 uur naar Sporthal In de Roos. [l]