Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Carrièredag: van influencer tot meteoroloog

BERGEN OP ZOOM - Wat moet je doen om influencer te kunnen worden? Hoeveel geld kan je daarmee verdienen? En hoe ziet een gemiddelde werkdag van een influencer er precies uit? Leerlingen van 't Rijks kregen afgelopen maandag antwoord op deze vragen tijdens de Carrièredag. Maar, niet alleen influencers kwamen langs, ook een meteoroloog, huidtherapeute, gemeenteambtenaar en nog veel meer.

DOOR REMKO VERMUNT

Zo'n 1500 leerlingen van scholengemeenschap 't Rijks deden afgelopen maandag mee aan de carrièredag van de school. "We organiseren dit voor alle leerlingen van klas 3 en hoger. De klassen 1 en 2 vallen wat dat betreft buiten de boot, omdat ze nog niet echt keuzes hoeven te maken voor de toekomst", legt Levina Delahaye, decaan van de mavo, uit.

Carrières

De ochtend begon voor de leerlingen met een speech van oud-voetballer en oud-leerling van 't Rijks: Abel Tamata. Hij vertelde de leerlingen dat je in principe alles kan worden, als je maar bereid bent om er hard voor te werken. "Als je iets wil, dan moet je zelf keuzes maken die je daar naartoe leiden." En dat sluit volgens Delahaye mooi aan bij de opzet van de carrièredag. "We organiseren dit om twee redenen: veel leerlingen hebben geen flauw idee van wat er te koop is. Welke functies er allemaal zijn binnen een bedrijf en welke bedrijven er allemaal zijn. Wij willen ze in contact brengen met al die verschillende mogelijkheden." Daarnaast wil de school ook laten zien dat een carrière van punt A naar punt B loopt, maar dat je verschillende tussenstations kan hebben om zover te komen.

Doorstuderen

Een goed voorbeeld daarvan zijn Claire Campman en Marlou van Noesel. Ook deze oud-leerlingen van 't Rijks, waren afgelopen week weer even terug op hun oude middelbare school. Beiden hebben de mavo gedaan op 't Rijks en zijn daarna verder gaan studeren. Daarbij kozen ze ieder hun eigen weg. Maar, naast het studeren werken ze beiden ook als influencer, zijn ze druk bezig met het realiseren van hun eigen kledinglijn en Marlou werkt als model.

Influencen

In een half uur tijd namen ze de leerlingen mee in het leven van een influencer. "Het begon op Instagram met het plaatsen van foto's", legt Claire uit. "Ik was altijd al bezig met: wat doe ik aan? En hoe maak ik daar een leuke foto van? Uiteindelijk ging ik dat op Instagram posten en hoe meer ik online deed plaatsen, hoe meer volgers en likes ik kreeg." Het balletje ging rollen en inmiddels heeft Claire ruim 12.500 volgers. "Vooral in het begin kreeg ik ook wel negatieve reacties. Mensen die dan zeggen: 'Heb je haar weer'. Daar had ik aan het begin wel moeite mee, je moet dus wel sterk in je schoenen staan."

Samenwerkingen

Dat kan Marlou van Noesel alleen maar beamen. Zij heeft zelfs 26.800 likes op Instagram. "Ik hielp een vriendin vaak met het stylen van outfitjes. Maar zij kreeg allemaal gratis kleding toegestuurd en dat wilde ik ook wel. Dus toen ben ik zelf begonnen." En met succes. Regelmatig worden Claire en Marlou benaderd door bedrijven voor samenwerkingen. Van kleding tot make-up en zelfs melk kregen ze toegestuurd om te promoten op hun social mediakanalen. "Natuurlijk kan je ook 'nee' zeggen als een merk echt niet bij je past." Regelmatig gaan de meiden samen aan de slag voor het creëren van nieuwe content voor op hun Instagram. "Dat doen we allemaal naast onze studie, dus soms zijn we van 08.00 tot 21.00 uur bezig. Je moet dus wel ijverig zijn, maar wij vinden het enorm leuk om te doen." Ook zijn ze druk bezig met het lanceren van hun eigen kledinglijn. "Het is hard werken, maar je krijgt er veel voor terug."

Of de leerlingen van 't Rijks nu massaal foto's op Instagram gaan plaatsen. Dat is natuurlijk nog maar de vraag. "Maar ze hebben nu wel een bredere kijk op het leven als influencer", besluit Delahaye. [l]