Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Gespannen koppies bij kampioenschap schaken

BERGEN OP ZOOM - Ruim honderd kinderen van twaalf basisscholen uit heel West-Brabant kwamen woensdagmiddag samen bij 't Rijks in Bergen op Zoom voor het districtskampioenschap schaken. In teams van steeds vier personen gingen zij de mentale strijd aan met hun tegenstanders. Winnaar van de dag: De Rode Schouw

DOOR REMKO VERMUNT

Woensdagmiddag. 13.30 uur. Een doodse stilte heerst in de grote zaal van Scholengemeenschap 't Rijks. De 128 leerlingen die vandaag meedoen aan het kampioenschap schaken kijken gespannen naar het schaakbord voor hen. De één verplaatst zijn schaakstukken snel en zelfverzekerd over het bord. De ander denkt rustig na of twijfelt zelfs. De eerste gespannen ronde vliegt voorbij. Hoewel beide partijen tien minuten aan speeltijd hebben, liggen sommige spelertjes er al na een paar minuten uit. Anderen spelen een stuk langer, maar de uitkomst is hetzelfde: één van de twee staat schaakmat. Bij de winnaars heerst opluchting, bij de verliezers het tegenovergestelde. Zij moeten hopen dat hun teamleden alsnog winnen om zo de ronde te winnen.

Voorrondes

Het districtskampioenschap schaken wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd in Bergen op Zoom door de Bergse schaakvereniging. "Dit is de voorronde van het Noord-Brabantse kampioenschap schaken", legt René Punt namens de vereniging uit. "Op 22 maart wordt de provinciale wedstrijd gespeeld in Oosterhout en ieder district mag vier teams aanleveren." De afgelopen vier jaar was het in Bergen op Zoom steeds basisschool De Rode Schouw die er met de winst vandoor ging. "Schaken is bij sommige basisscholen heel populair, maar in principe hebben alle basisscholen van ons bericht gekregen dat ze mee kunnen doen", legt Punt uit. Het zijn alleen wel vooral de scholen met een plusklas die zich hebben aangemeld. Toch is schaken volgens Punt niet per se iets voor hoogbegaafde kinderen.

Hersenhelften

"Wij zouden graag zien dat schaken ook wordt geleerd aan andere klassen. Schaken is één van de weinige manieren om beide hersenhelften met elkaar samen te laten werken en dat is enorm goed voor een kind." Toch kiezen veel scholen ervoor om schaken alleen te introduceren bij de hoogbegaafde kinderen. Zij zijn nou eenmaal sneller klaar met de 'normale' lesstof en houden daardoor tijd over voor andere uitdagingen. Zo ook bij basisschool De Borghoek. Coördinator Emmy van Dommele heeft een paar maanden geleden, op initiatief van de Bergse schaakvereniging, het schaken geïntroduceerd voor de verrijkingsklas én kinderen van de bovenbouw die interesse hebben in schaken.

Kennis én plezier

"Dat hebben we om verschillende redenen gedaan. De kinderen leren met schaken om logisch te redeneren, maar ze krijgen ook iets mee van het spelelement én de basis van schaken." Volgens Van Dommele is dat vooral voor hoogbegaafde kinderen iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in de algemene kennis. "Deze kinderen hebben meer uitdaging nodig en schaken kan daarbij helpen." Maar, daarnaast vinden ze het natuurlijk ook gewoon leuk. Dat blijkt ook wel wanneer ze klaar zijn met de tweede ronde. Op de vraag waarom ze het zo leuk vinden, komen verschillende antwoorden. "Het is een denksport, dus je hoeft niet te rennen", zegt één van de kinderen. "Het is een sportief spel en géén onsportief spel zoals voetbal. Daarbij worden ze boos op elkaar, dat is bij schaken niet het geval", stelt een ander. "En iedereen kan meedoen, ook als je bijvoorbeeld een beperking hebt", stelt de laatste.

Uiteindelijk was het weer De Rode Schouw die het kampioenschap heeft gewonnen. De Borghoek valt buiten de prijzen. "Maar ik ben enorm trots op ze omdat ze meedoen", besluit Van Dommele. [l]