Afbeelding
Foto:

Canadese leerlingen bezoeken Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Ruim duizend Canadese studenten brengen op 4 mei een bezoek aan Bergen op Zoom. Dat gebeurt in het kader van 75 jaar vrijheid.

De studenten van verschillende high schools uit Canada bezoeken verschillende plaatsen in Nederland. "Het programma van de leerlingen speelt zich voornamelijk af boven de rivieren. Bergen op Zoom was in 1944 namelijk al bevrijd", aldus de gemeente Bergen op Zoom. Toch komen de leerlingen nog een dag naar Bergen op Zoom, omdat de stad een belangrijke plaats heeft gespeeld tijdens de bevrijding en de Slag om de Schelde.

Zo brengen de studenten onder andere een bezoek aan de Canadese begraafplaats, maar ook aan de Bergse binnenstad waar ze tal van monumenten kunnen bezoeken waaronder ook het Markiezenhof. Op de Canadese begraafplaats organiseren de leerlingen zelf een herdenkingsceremonie voor de Canadese soldaten die hier begraven liggen. Daarna leggen zij daar een krans. Vervolgens lopen ze in een stoet terug naar de stad met een grote Canadese vlag en borden met daarop vermeld de plaatsnamen waar soldaten vandaan kwamen die nu in Bergen op Zoom begraven liggen. Aan het einde van de middag komen ze aan op de Grote Markt.

In de avond nemen de ze deel aan de nationale dodenherdenking, die dit jaar plaatsvindt op de Grote Markt van Bergen op Zoom. Normaal vindt deze herdenking plaats op het Thaliaplein, maar omdat er al minstens duizend Canadese studenten aanwezig zijn, is besloten om de locatie te wijzigen. “We zijn vereerd met een bezoek van zo’n 1.000 Canadese leerlingen aan onze stad", stelt burgemeester Frank Petter. "We vinden het belangrijk om onze vrijheid door te kunnen blijven geven, ook aan de jongere generatie, zowel de Nederlandse als de Canadese. De wederzijdse betrokkenheid tussen de twee landen blijft op diverse vlakken groeien. Ik hoop dat dat nog heel lang zo doorgaat.” [l]