Loop mee met de 33e Gertrudiswandeltocht

BERGEN OP ZOOM - In Bergen op Zoom (centraal gelegen tussen Rotterdam en Antwerpen) bijna op de grens van België en Nederland vindt op zaterdag 21 maart de 33e Sint Gertrudistocht plaats.

Sinte Gertrudis is de patrones van de markiezenstad Bergen op Zoom, waar volgens de legende anno 654 de abdis Geertrui,dochter van Pepijn van Landen, uit het Belgische Nijvel via Antwerpen langs de Schelde de historische stad bereikte. Zij trof daar dorstige vissers aan, voor wie zij een bron met smakelijk zoet water maakte door haar staf in de zilte Scheldebodem te steken. Deze bron bestaat nog steeds, met daarop een kapel gebouwd (ter vervanging van de in de oorlogsjaren verloren gegane kapel) uit overblijfselen van gesloopte kerken. Sinte Geertrui heeft een abdissenkruis om en loopt met een abdissenstaf waarop muizen omhoog lopen, vanwege het feit dat ze eens het volk van een muizenplaag verlost heeft. Ook draagt zij een kelk met minnedrank, dit omdat zij de beschermster is van de voetgangers en reizigers welke voor zij op reis gingen eerst dronken uit Sinte Geertens minne.

Routes

Ook dit jaar is er serieus gesleuteld aan de routes, met als doel om de deelnemers te laten kiezen tussen een stadsroute of een Natuurroute ten noorden van de stad. Men kan echter ook een koppeling maken van een lus uit de stadsroute en de natuurroute. Deze bijzondere organisatie is zeer interessant voor beginnende wandelaars en gezinnen.

Stadsroute

De wandelingen van de "Stadsroute" voeren de deelnemers o.m langs de "zeekant" de St. Gertrudiskapel, en de Binnenschelde en (nieuw) langs de pas herstelde Waterschans en het havenkanaal onderlangs de Zoom, Bolwerk, gedempte haven de Gevangenenpoort naar de binnenstad. En ook hier de primeur we wandelen voor het eerste jaar via de Kerkstraat. Dwars door de St.Gertrudiskerk hierna over de grote Markt en ook dwars door stadskasteel “de Markiezenhof” met de binnentuin verder over het "Ravelijn" en het stadspark.

Natuurroute

De "Natuurroute" gaat via voormalig stadskwekerij Ruitershove en de Zoom via recreatieterrein De Heide, Buitenlust, en Fort de Roovere naar Halsteren. Via Fort Pinsen en de Melanen brengt de route de deelnemers terug naar de eindcontrole op industrieterrein de Lage Meren aan de Nobellaan. Iedereen is van harte welkom deel te nemen. Een bezoek meer dan waard, de wandelclub “de Wandelende Krabben" heet u graag welkom.

Start

De start is bij ROC West-Brabant, Nobellaan 50, 4622 AJ Bergen op Zoom, nabij Centrum (industrieterrein de Lage Meren) op 5 minuten vanaf het Station. Afstanden: 42, 35, 28 km vertrek tussen 8.00 en 10.00 uur; 21, 14, 7 km vertrek tussen 8.00-13.00 uur. Er is geen voorinschrijving nodig. Inschrijven is alleen mogelijk aan de start vanaf 7.30 uur. Het inschrijfbureau sluit om 17.00 uur.

Info: www.dewandelendekrabben.nl. [l]