Een groep leerlingen geeft nadere toelichting op hun bevindingen FOTO JAN DIRK HUIJSER
Een groep leerlingen geeft nadere toelichting op hun bevindingen FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Leerlingen Juvenaat onderzoeken 'Energieneutraal wonen'

BERGEN OP ZOOM – Twee derde klassen van het Juvenaat zijn medio januari 2020 aan de slag gegaan met het project Energietransitie. Een project opgezet door het Natuurpodium in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom. In het kort was de opdracht te onderzoeken hoe de wijk rondom de school energieneutraal gemaakt kon worden. Afgelopen week presenteerden de leerlingen hun bevindingen op het Natuurpodium.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Het project startte in januari met een bezoek aan de molen ‘De Twee Vrienden’ in Borgvliet, waar de leerlingen een rondleiding kregen van de molenaar en ter plekke konden ervaren hoe de molen vroeger werd gebruikt om energie op te wekken. Daarna kregen ze een grote plattegrond van de wijk rondom de school en konden ze in groepen aan de slag.

Robotjes

De leerlingen kregen tijdens de workshop ‘robotjes’ die ze moesten programmeren om een wijk energieneutraal te maken. De robotjes werden via de verkregen plattegrond de wijk ingestuurd om taken uit te voeren: het aanzetten van een windmolen, het verplaatsen van milieuvriendelijke bouwmaterialen naar de juiste plaats en het verwijderen van slechte, fossiele energiebronnen en deze vervangen door goede. Aan de hand van de onderzoeksresultaten kon als het ware ‘de wijk herontworpen’ worden. “De leerlingen leren op deze interactieve manier de probleemstelling kennen”, aldus Maarten Rutten, projectleider Natuurpodium, “door het gebruik van de educatierobots leren ze ook een stukje programmeren en techniek”. Amanda Mies, die het project vanuit het Juvenaat begeleidde, vult aan: “Het is van belang dat theorie wordt verbonden aan echte situaties in eigen omgeving, ze moeten zelf kijken, zelf uitzoeken en zelf bepalen wat van belang is”. Beide zijn van mening dat het niet alleen gaat om een project voor duurzame energie, maar vooral ook om een stuk ‘bewustwording’ en het ontwikkelen van een toekomstgerichte visie op energie bij de ‘next generation’.

De gemeente

De gemeente Bergen op Zoom heeft het Natuurpodium opdracht gegeven voor dit project. Carl Samuels, regisseur duurzaamheid bij de gemeente, verklaart dit nader. “Als gemeente voeren wij de regie in het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord. Het is derhalve van belang de volgende generatie inzicht te verschaffen in de duurzaamheidsproblematiek. Hoe gaan we om met de gebouwde omgeving, hoe kunnen we warmte besparen, voor welke vorm van duurzame en schone energie moet uiteindelijk gekozen worden”. De gemeente heeft overigens een gastles in de klas gegeven om te vertellen over de visie en werkwijze die de gemeente inzet om de energietransitie in vulling te geven met de regionale energie strategie.

De presentatie

De verschillende projectgroepjes hadden op 3 maart allen een tafel ter beschikking gekregen van waarachter ze hun resultaat konden toelichten aan ouders, betrokkenen en belangstellenden. De diversiteit was groot maar dat de zon en de wind belangrijke leveranciers van energie gaan worden kwam in alle werkstukken duidelijk naar voren. “Een moeilijk project”, vertelt een leerlinge, “in het begin had ik er niet zoveel mee, maar tijdens de workshops kreeg ik er steeds meer plezier in en nam het besef in de noodzaak van schone en duurzame energie in toekomst toe. Ik heb er veel van geleerd”. Een meer duidelijk beeld van de gewenste bewustwording hoeft niet gegeven te worden. [l]