Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Gemeente krijgt inspraak in openhouden kerncentrales Doel; Mogelijk over drie jaar al dicht

BERGEN OP ZOOM - Het Grondwettelijk Hof in België heeft donderdag de wet die het mogelijk maakte om de kerncentrales van Doel 1 en 2 langer open te houden vernietigd. Daarmee worden de kerncentrales op dit moment onrechtmatig gebruikt.

Om de kerncentrales tóch open te houden, moet de Belgische wetgever een nieuwe wet opstellen die voorafgegaan wordt door een milieueffectenbeoordeling. Daarnaast moet de Belgische overheid een grensoverschrijdende publieke consultatie houden voor 31 december 2022. "Dat betekent dat ook Nederland, dat kritisch staat tegenover de Belgische kerncentrales, om haar mening moet worden gevraagd", stelt de gemeente Bergen op Zoom.

De tijd daarvoor is erg beperkt. Lukt het opstellen van deze wet, de milieueffectbeoordeling en de publieksconsultatie niet, dan is er begin 2023 geen wettelijke basis meer voor het functioneren van de twee kerncentrales en moeten ze dicht, twee jaar vroeger dan gepland. Burgemeester Petter van Bergen op Zoom is tevreden met de uitspraak. ‘We voelen ons gesteund door de uitspraak. We zijn altijd van mening geweest dat de verlenging van de gebruiksduur van kerncentrale Doel niet kan zonder dat burgers in Nederland hier inspraak in zouden hebben gehad’. Het Grondwettelijk Hof in België oordeelt nu klip en klaar dat dit zo is. [l]