Afbeelding
Foto: Jordi Sloots

Iris Kuijpers (17) is eerste vrouw bij stukadoorswedstrijd Skills Heroes

BERGEN OP ZOOM/LEEUWARDEN - De 17-jarige Iris Kuijpers uit Halsteren heeft afgelopen week als eerste vrouwelijke stukadoor meegedaan aan Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor het mbo. In Leeuwarden nam ze het op tegen vijf mannen in de strijd om de titel Beste stukadoor van Nederland. Vrijdag om 12.30 uur moest ze alles opruimen en was ze officieel klaar.

In een volgeladen WTC Expo in Leeuwarden namen tal van mbo-studenten het in drie dagen tegen elkaar op in verschillende disciplines. Zo ook Iris Kuijpers die de stukadoorsopleiding volgt bij Curio in Bergen op Zoom. Zij stond tegenover vijf andere finalisten, allemaal mannen. Vanaf woensdagochtend tot vrijdag 12.30 uur ging ze aan de slag met verschillende facetten van het stukadoorsvak.

Facetten

"Op sommige punten denk ik dat ik het beter had kunnen doen, maar ik heb m'n best gedaan", vertelt ze na afloop van de wedstrijd. De studenten kregen verschillende opdrachten. Van het stuken van een wandje met sierpleister tot het aanbrengen van dunpleister met profielen die schuin lopen. "We hebben wel alles moeten doen wat je tegen kan komen", vertelt de tweedejaarsstudent die als eerste vrouw ooit meedoet aan de stukadoorswedstrijd.

Eerste vrouw

"Dat vind ik wel heel gaaf. Om te laten zien dat vrouwen dit ook gewoon kunnen." Toch snapt ze dat het vooral mannen zijn die dit vak beoefenen. "Het kan best zwaar werk zijn en het moet je echt liggen. Ik snap best dat veel vrouwen geen zin hebben om met zakken gips te sjouwen en hele wandjes te smeren. Daarom kiezen mannen waarschijnlijk sneller voor dit beroep." Toch is dit hét beroep voor Iris. "Op mijn dertiende heb ik meegedaan aan een techniekdag en daar mocht ik zelf een stukje stuken. Sindsdien ben ik verkocht."

Winnaar

Wie er uiteindelijk met de winst vandoor gaat, durft Iris op voorhand niet te zeggen. "Ik heb echt geen idee wie het gaat worden. Het niveau lag echt heel hoog bij ons." Zenuwachtig voor de uitslag is ze op dat moment nog niet. "Maar met al die mensen in de zaal, dan kan het best spannend worden." Uiteindelijk eindigt Iris als vierde. [l]