De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda.
De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda. Foto: WIJNAND NIJS

Preventieve bestrijding van start voor eikenprocessierups

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom start deze maand al met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente heeft in het najaar en begin van dit jaar al verschillende acties ondernomen, maar gaat vanaf nu nog harder inzetten op de bestrijding van de rupsen.

DOOR REMKO VERMUNT


Nederland werd vorig jaar opgeschrikt door de eikenprocessierups. "Het beestje is de larve van de eikenprocessierupsvlinder en legt haar eitjes in het najaar vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. In het voorjaar komen de eitjes uit en worden het larven", legt de gemeente uit. In ongeveer mei of juni, wanneer de larven verschillende keren zijn verveld, krijgen ze zogenaamde brandharen. "Tijdens de groei laten deze brandharen los en kunnen ze overlast geven voor mens en dier." De brandharen zorgen onder andere voor rode bultjes en een flinke jeuk.

Natuurlijke vijanden

Om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen heeft de gemeente de afgelopen tijd al verschillende vogelnestkastjes opgehangen in de buurt van eikenbomen. "Deze vogelkastjes zijn vooral interessant voor mezen en mezen zijn weer de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups." Meer mezen, betekent dus automatisch minder eikenprocessierupsen. Ook zijn er in de gemeente bloembollen geplant die insecten aantrekken die de rups opeten. De gemeente heeft ook het maaibeheer op verschillende plaatsen aangepast. Door minder (of anders) te maaien, is de kans groter dat insecten zich nestelen in de bermen en grasvelden.

Toekomst

Dat zijn maatregelen die de gemeente al heeft genomen, maar in de toekomst wil de gemeente nog extra inzet plegen op het bestrijden van de eikenprocessierups. Zo worden er in de toekomst minder eikenbomen geplant bij het plaatsen van nieuwe bomen. De gemeente wil meerdere boomsoorten gebruiken om de biodiversiteit te vergroten. "En deze maand starten we met preventieve bestrijding. Dat doen we door biologische middelen te spuiten op de rupsen."

Monitoren

Zodra in het voorjaar de eerste nesten in beeld zijn, gaat de gemeente beginnen met het afzuigen van de nesten. Wanneer de apparatuur er niet bij kan, worden de nesten handmatig verwijderd. "Dat doen we met lijmspray en vervolgens doen we de nesten in een afgesloten zak." In de nazomer gaat de gemeente monitoren door speciale vlindervallen aan te brengen. Hiermee is een voorspelling te maken voor de hoeveelheid eikenprocessierupsen in het volgend jaar.

Wat kan je zelf doen?

Hoewel de gemeente veel maatregelen treft, kan je ook zelf een duit in het zakje doen door je tuin vogelvriendelijk in te richten. Zorg bijvoorbeeld voor een gevarieerde groene tuin, plant bloemen en bes en/of fruitdragende bomen en struiken. Laat gevallen bladeren en 'tuinafval' zoveel mogelijk liggen zodat insecten zich daar kunnen nestelen en hang nestkasten op en verstoor zeker geen vogelnesten. Heb je zelf eikenbomen staan? En komt hier de eikenprocessierups in voor? Zorg dat nesten snel worden weggehaald door een expert. Laat ze wegzuigen, ga ze niet zelf verwijderen! Het zou verstandig zijn om voor volgend voorjaar de bomen te (laten) bestrijden met een biologisch middel. [l]