Afbeelding
Foto: Google Maps

PvdA strijdt voor nieuwe sociale huurwoningen in Populierlaan

BERGEN OP ZOOM - Als het aan Adam Ahajaj van de PvdA-fractie ligt, komen er straks gewoon 48 sociale huurwoningen terug op de plaats waar Stadlander nu 48 woningen wil slopen. "Niet omdat wij per definitie sociale huurwoningen willen, maar omdat wij geloven dat de behoefte van deze tijd daarom vraagt. Mensen uit een lagere inkomensklasse, maar ook jongeren en starters, zijn groepen die graag (tijdelijk) in dergelijke woningen wonen", aldus Ahajaj.

Stadlander maakte afgelopen week bekend aan de slag te gaan met de Populierenbuurt. "We hebben besloten om de 48 duplexwoningen aan de oneven zijde van de Populierlaan te slopen en te vervangen voor duurzame, energiezuinige woningen. De in totaal 40 duplexwoningen aan de Berkstraat en Meidoornlaan worden opgeknapt en energiezuiniger gemaakt", stelde Stadlander.

"Op het eerste oog uiteraard een positieve ontwikkeling, aangezien de huizen aldaar toe zijn aan renoveren dan wel vervangen", aldus Ahajaj. Maar, de PvdA-fractie is wel bang dat er straks andere en wellicht minder woningen voor terugkomen. "We vinden het als PvdA heel belangrijk dat deze mensen hun woonbehoefte binnen Bergen op Zoom kunnen vinden en niet de stad uit worden gedrongen."

Van het college van burgemeester en wethouders wil hij dan ook weten of het klopt dat Stadlander nog geen beslissing heeft genomen omtrent het aantal woningen dat zal terugkeren aan de noordkant van de Populierlaan. "Op basis waarvan zal Stadlander hierover een beslissing nemen? Betrekken zij hier bijvoorbeeld de gemeente bij?" Ook wil Ahajaj weten of het voor de huidige bewoners mogelijk is om terug te keren naar hun straat wanneer de huizen klaar zijn.

Sociaal plan

Voor de bewoners van de Populierlaan start op 1 april 2020 een sociaal plan. Dat houdt in dat Stadlander haar huurders begeleidt naar een andere woning. Daarnaast ontvangen zij een vergoeding voor de verhuiskosten. Het sociaal plan heeft een doorlooptijd van 1,5 jaar en eindigt op 1 oktober 2021. [l]