FOTO REMKO VERMUNT
FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

BSD wil duidelijkheid over leegstaande en verpauperde panden

BERGEN OP ZOOM - Wat doet de gemeente om bij (langdurige) leegstand van een bouwwerk de omgeving te beschermen? En wat kan de gemeente doen om bij langdurige leegstand een eigenaar te dwingen om toch actie te ondernemen? Die vragen heeft Louis van der Kallen (BSD) neergelegd bij het college van burgemeester en wethouders.

Van der Kallen stelt die vragen naar aanleiding van de schuur op de Dumontsdreef die grotendeels is ingestort. Nadien is het gebouw gestabiliseerd en asbest is verwijderd, maar al in 2002 stelde Van der Kallen vragen over de schuur. "Het recent gedeeltelijk instorten heeft in de buurt veel onrustgevoelens veroorzaakt. Niet alleen vanwege de mogelijke verspreiding/vrijkomen van asbest maar ook over het instortingsgevaar dat dit bouwwerk al die jaren in zich had."

Cultuurhistorische kwaliteiten

Volgens Van der Kallen is dit niet het enige bouwwerk in de gemeente dat langdurig leegstaat en verpaupert. "Dit was nog wel een bouwwerk met cultuurhistorische kwaliteiten in (formeel) beschermd stadsgezicht. Als dit soort gebouwen, nota bene in handen van een grote organisatie, al niet veilig worden gehouden wat zegt dat dan over de onderhoudskwaliteit van andere leegstaande gebouwen in onze gemeente?" [l]