Afbeelding
Foto: Google Maps

BSD wil voormalige brandweerkazerne laten ontwikkelen door particulieren

BERGEN OP ZOOM - Kan het terrein van de voormalige brandweerkazerne beschikbaar worden gesteld aan particulieren die daar zelf een woning kunnen realiseren? Dat wil Louis van der Kallen namens de BSD-fractie weten van het college van burgemeester en wethouders. Een lange tijd was er sprake van dat Fivente een woon-zorgcomplex zou realiseren op het terrein, maar zij hebben zich teruggetrokken.

De gemeente is nog bezig met nieuwe plannen voor het terrein, maar de BSD-fractie wil alvast een suggestie doen. "Wij stellen u voor om de ontwikkeling in handen te geven van particulieren volgens het principe van ‘particulier opdrachtgeverschap’." Het voormalig brandweerkazerneterrein ligt volgens Van der Kallen in een gewilde wijk. Er kunnen volgens hem zo'n 25 tot 30 grondgebonden woningen worden gerealiseerd. "Een aantal van deze woningen kunnen ook als appartement worden ontwikkeld, met een vier tot vijftal appartementen. Het totale bouwvolume kan daarmee op ca. 50 wooneenheden komen."

En dat zou een mooie aanvulling zijn voor de woningbouw in Bergen op Zoom, stelt de BSD. "De historische stad heeft een groei gekend door de bouw van woningen door velen honderden particulieren, gilden, kerkelijke instanties en noem maar op. De gemeente Bergen op Zoom zou recht doen aan dit historisch gegeven en de locatie moeten laten ontwikkelen door middel van Particulier Opdrachtgeverschap." Volgens experts kent dat alleen maar voordelen. "De grondopbrengst is hoger, stedenbouwkundige eisen worden makkelijker uitgevoerd en eigenbouw sluit goed aan bij de wensen van een bepaalde groep mensen; meer zelfregie, een verdere individualisering van de maatschappij en hiermee past eigenbouw goed in deze tijd." [l]