Wit zet en wint
Wit zet en wint

BSV-jeugdkampioenschap 3e periode

BERGEN OP ZOOM - Op de trainings- en clubavond van de BSV-jeugdschakers werd afgelopen dinsdag de enkele partijen van de 3e periode gespeeld. Ook berichten we u over de stand in het KO-kampioenschap.

Echter voorlopig zal het schaken een tijdje niet doorgaan en u raad het al, vanwege het Corona-virus. De BSV-jeugdschakers zullen op de hoogte worden gehouden door de jeugdleider en in dit magazine zullen we weer berichten zodra de jeugdschakers weer actief zijn.

In de Koningsgroep waren er de volgende uitslagen: Tano van Schilt – Casper Room 0-1 en Levi Vriens – Wouter Kunst 1-0. Uiteraard staan Levi en Casper gezamenlijk bovenaan met 1 uit 1.

In de Torengroep was er slechts een uitslag: Wessel Jansen – Floor Kunst 1-0 en dus ook een koploper: Wessel.

In de Lopergroep werd nog geen wedstrijd gespeeld. In de pionnengroep tenslotte: Alesar Zeidan - Tom Oirbans ½-½ en Selva Mansuroglu - Stefan Schoones 0-1. Uiteraard is Stefan dus voorlopig de koploper.

Stap 1 KO-kampioenschap

In de Stap 1 KO-kampioenschap hebben Olivier Boer en Anh Quan Duong zich al geplaatst voor de halve finale. Wie samen met hen de halve finale zullen spelen zullen we u melden zodra de partijen gespeeld zijn. In de Stap 2/3 KO-kampioenschap hebben Wessel Jansen, Tano van Schilt, Evalijne van Schilt, Tristan Huibregtse en William van Heerebeek zich geplaatst voor de kwartfinale. Bij hun zullen zich voegen Floor Kunst of Marieke Luijkx. Bij het KO-kampioenschap voor stap 4 hebben zich geplaatst voor de halve finale: Tijn Hoedelmans, Dion Winterberg, Tom Keijzer en Levi Vriens.

Het meisjeskampioenschap wordt, afhankelijk van het Corona-virus, ook binnenkort opgestart. Ook de voortgang van het Open Bergs Jeugdkampioenschap is afhankelijk van hoe het virus zich ontwikkeld.

Schaakprobleem

In het vorige nummer kreeg u het volgende schaakprobleem. Wit: Kh1, Dc2, pi: b2, c3, g2 en h2. Zwart: Kg8, Dd5, Ta2, Tf8, Lb7, Ld6; pi: b3, c4, d5, e6, f7, g4, h5. Zwart staat natuurlijk overweldigend, maar wit kan zich redden door 1. Dg5+ Kh7 2. Dxh5+ Kg7 3. Dh5+ en dus eeuwig schaak en dat is dan remise. Daar kwam wit dus goed weg.

In het nieuwe probleem, zie diagram, staat wit opnieuw minder goed, maar nu weet hij zich nog beter te redden. Wit kan winnen, hoe? [l]