Boodschappen langs brengen, honden uitlaten of oppassen op de kinderen. Bergenaren staan massaal voor elkaar klaar.
Boodschappen langs brengen, honden uitlaten of oppassen op de kinderen. Bergenaren staan massaal voor elkaar klaar. Foto:

Genoeg 'helpende handjes' tijdens Coronacrisis

BERGEN OP ZOOM - De huidige maatregelen rondom het coronavirus hebben ook een positieve keerzijde. Terwijl veel evenementen worden afgelast en sociaal contact vermeden moet worden, lijken sommige inwoners juist alleen maar dichter tot elkaar te komen. Zo ontstaan er nu ook verschillende mooie initiatieven die erop gericht zijn om elkaar een hart onder de riem te steken.

DOOR REMKO VERMUNT

Mariël van Loenhout uit Bergen op Zoom is vrijdagochtend de Facebookgroep Helpende Handen in Bergen op Zoom gestart. Mariël voelde zich machteloos in de strijd tegen het Coronavirus, terwijl zorg- en hulpverleners hard aan het werk zijn. Daarom bedacht ze deze Facebookgroep. "Om overbelaste zorg- en hulpverleners in Bergen op Zoom tijdelijk te ondersteunen in praktische, huishoudelijke zaken: kind, hond, boodschap, koken. En daarmee vraag en aanbod samen te brengen."

Leden

Binnen een paar uur zat de Facebookgroep al op bijna tweehonderd leden van mensen die hun hulp aanboden en na ongeveer 48 uur stond de teller al op ruim duizend leden. Allemaal zijn ze bereid om iets te doen voor de mensen die werken in de zorg, politie en andere sectoren die momenteel overuren maken in verband met het coronavirus en die praktische hulp kunnen gebruiken. Maar, vooral de eerste dagen waren het vooral mensen die hulp aanboden en er waren nog geen hulpverleners die via de Facebookpagina een vraag hadden uitstaan. "Ik weet nog niet hoe we die hulp bij de mensen krijgen die het hard nodig hebben. Ik wil hen daarom via deze weg graag laten weten dat ze zich aan kunnen melden in deze Facebookgroep, zodat we hen een handje kunnen helpen", meldde Mariël aan Aangenaam Bergen op Zoom.

Hulp en aanbod

Toch laat het zien dat veel mensen, ook in deze onzekere tijden, graag klaarstaan voor hun medemens. Zo zijn er bijvoorbeeld studenten die vanwege het sluiten van de scholen wel wat tijd over hebben. Zo ook Merel die zelf derdejaarsstudent aan de PABO is. "Ik specialiseer mij in de ontwikkeling van het jonge kind (groep 1 t/m 4) en loop momenteel stage op een school in Dordrecht. Hiervoor liep ik stages bij scholen in het centrum van Rotterdam en Rotterdam-Zuid. In verband met het cancelen van alle activiteiten van de Hogeschool zit ik in ieder geval tot 6 april thuis. Op mijn stageschool in Dordrecht hebben ze de komende week liever geen stagiaires uit de provincie Noord-Brabant. Hoewel ik geen griepklachten heb. Dus zoekt u een oppas aarzel dan zeker niet om mij een bericht te sturen!" Maar, ook een gymleraar die vanuit huis moet werken biedt hulp aan en een dame die normaal in de horeca werkt wil best wat boodschappen voor iemand doen of een hond uitlaten. "Door de sluiting van de horeca heb ik extra tijd om de medemens te helpen!" Het regent aanbiedingen van mensen die boodschappen willen doen, honden willen uitlaten, op willen passen of gewoon (telefonisch) een luisterend oor willen bieden.

Saamhorigheid

Mariël is in ieder geval tevreden over de behaalde resultaten. "Heel trots op zoveel saamhorigheid en goede intenties. Dankjulliewel", laat ze weten op de facebookpagina. Haar positieve oproep wordt tevens omarmt door anderen. Al snel ontstonden er ook Facebookgroepen voor Steenbergen en Hoogerheide.

Tjeezecups

Naast de mooie actie van Mariël zijn er ook bedrijven die inspelen op het Coronavirus. Zo is Boerschappen een actie begonnen waarbij mensen gebakjes kunnen doneren aan zorgpersoneel en leerkrachten in heel Brabant. "De zorg en het onderwijs staan in de vuurlinie door het Corona-virus. We willen ze laten weten dat we achter ze staan", laat Boerschappen weten. Via de website kun je gebakjes doneren en er zit geen commercieel belang achter de actie: al het geld gaat naar de gebakjes. Maar, ook het Bergse bedrijf Tjeezecups wilde het zorgpersoneel een hart on de riem steken en daarom hebben zij drie cheececakes gemaakt voor het personeel van het Bravis Ziekenhuis. [l]