Afbeelding
Foto: Lijst Linssen

Controle bij pand Halsterseweg: 'Pas als gezondheid in het gedrang komt, kunnen we maatregelen treffen'

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom kan Stadlander niet dwingen om het pand van de voormalige Meubelgigant aan de Halsterseweg te slopen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders op vragen van Lijst Linssen. Raadslid Meino Dam kwam onlangs in actie met een petitie, omdat het pand volgens hem flink aan het verpauperen is.

"Er is stankoverlast; er zijn ratten gezien; het dak is gedeeltelijk ingestort; er is meer instortingsgevaar zeker bij storm; er zijn netten aangebracht om vallend puin niet op voorbijgangers terecht te laten komen. Toch liggen regelmatig onderdelen van dit gebouw bij omwonenden in de tuin", stelt Dam en zo gaat de lijst nog wel even door. "Omwonenden vertelden Lijst Linssen dat ze ook overlast ondervinden van de bijgebouwen met asbest golfplaten. Ook gaan onbekende personen via de kapot geknipte afrastering toch het terrein op." Er moet volgens Lijst Linssen dan ook snel iets gebeuren aan het pand. Toch zeker omdat de Halsterseweg wordt omgetoverd tot 'mooiste fietsstraat van Nederland'. "Het staat straks voor schandaal aan de nieuwe fietsstraat, terwijl het slopen te laat komt voor de nieuwe herinrichting."

Leefbaarheid

De gemeente laat weten het helemaal eens te zijn met Meino Dam. "Een herontwikkeling van deze locatie kan bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk." Eind februari heeft wethouder Van der Velden bij een bezoek aan Stadlander zijn verontrusting uitgesproken over de voortgang en de communicatie naar omwonenden toe over dit pand. "ln een eerder stadium is namelijk vanuit Stadlander dit wel opgepakt en daarna is het stil geworden. Wij beseffen dat het voor Stadlander niet gemakkelijk is om duidelijkheid te geven over een pand waarvan zij (maar) voor 50% eigenaar is. Stadlander heeft in het gesprek echter aangegeven dit verder op te pakken."

Handhaving

In juridische zin kan de gemeente echter weinig betekenen tegen een pandeigenaar die zijn pand leeg laat staan. "Alleen op het moment dat de gezondheid en de veiligheid in het gedrang komen, kunnen wij handhavend optreden door de eigenaar aan te schrijven maatregelen te treffen." Omdat er bij de gemeente tot nu toe nog geen signalen zijn binnengekomen die hebben geleid tot een handhavingsprocedure is daar op dit moment dus nog geen sprake van.

Controle

"Naar aanleiding van uw brief en de bijgesloten handtekeningenlijst wordt een controle uitgevoerd op het perceel om vast te stellen of sprake is van gevaar voor de gezondheid en veiligheid." Als uit die controle blijkt dat er inderdaad sprake is van overtredingen, dan zal Stadlander hierover geïnformeerd worden en dan wordt er indien nodig handhavend opgetreden. [l]