Leerlingen 't Rijks verdeeld over de sluiting

BERGEN OP ZOOM - De fietsenstalling bij 't Rijks staat normaal gesproken bommetje vol, maar afgelopen week was dat toch even anders. Scholen moesten hun deuren sluiten en dat zorgde voor bizarre taferelen.

Waar het normaal druk is met scholieren die af en aan rijden en waar het binnen een kakofonie aan geluiden is, was het nu relatief rustig op de school. Toch zijn de poorten niet helemaal gesloten. Verschillende leerlingen komen op de fiets nog even naar de school of worden door vader/moeder met de auto afgezet.

Gamen

"Ik kom alleen even mijn boeken ophalen", vertelt de veertienjarige Quinn van Roosendaal. Hij zit in de tweede klas van de mavo en kreeg een brief toegezonden van de school. "We moeten om de beurt allemaal onze boeken op komen halen en daarna mogen we meteen weer naar huis." Een logische stap, vindt Quinn. "Anders wordt het chaos op school." De duur van drie weken is wel een beetje lang. "Ik ben ook bang dat het nu van onze meivakantie afgaat." Toch heeft hij zich erbij neergelegd. "Ik ga thuis wel proberen om zoveel mogelijk bij te blijven met huiswerk, maar ik ga ook wel een beetje gamen", lacht hij. Een klasgenoot valt hem bij. "Op school kan je niet gamen, dus dan is het niet zo moeilijk om het niet te doen. Maar thuis is die verleiding toch groter."

Examens

Voor de zeventienjarige Britt van Broekhoven (mavo 4) zit dat wel even anders. Zij komt op haar scooter naar school. Niet om boeken op te halen, maar voor een examen. "Ik heb zo een mondeling Engels", vertelt ze bij de poort. Britt heeft de komende tijd nog de nodige examens op de planning staan. Op zich kan ze zich vinden in de maatregelen van de overheid, maar het moet niet ten kosten gaan van haar eindexamens. "Alles moet wel goed geregeld worden", besluit ze. [l]