Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

25 jaar Stadsgidsen Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het is al meer dan 25 jaar geleden dat de toenmalige wethouder Letty Demmers zich afvroeg hoe het toch kwam dat zo’n mooie stad als Bergen op Zoom bij velen zo onbekend was.


Vestingstad, bossen, water, historische gebouwen, verrassende plekjes en inwoners die trots zijn op hun stad en toch rijden veel mensen Bergen op Zoom voorbij richting Zeeland. Ze bedacht het Toeristisch Recreatief Actieplan: met weinig middelen maar wel zoveel mogelijk eigen mensen zoveel mogelijk bezoekers naar de stad halen. SBM, Stadsgiden Bergen op zoom, was geboren. Dit jaar vieren we dat we 25 jaar bestaan en al die tijd bezig zijn om dat doel te bereiken. We doen dat met maar liefst bijna 90 gidsen. In het seizoen ontvangen onze gidsen dagelijks de bezoekers in alle belangrijke monumenten, ze wandelen met de bezoekers de binnenstad door langs alle historische plekken en ze leiden groepen rond in onze vestingwerken. Ze doen dat vooral met enorm veel plezier, want wat is er nou leuker om alle bijzondere verhalen over onze stad te vertellen tegen mensen die dat allemaal geweldig vinden.

Sommige gidsen doen dat nu ook al 25 jaar en dat wil toch wel wat zeggen.
Het blijft ons doel om zoveel mogelijk bezoekers naar de stad te halen, dat houdt nooit op. Ondertussen lukt het ons wel om jaarlijks meer dan 25000 bezoekers van dienst te zijn met onze verhalen en wandelingen. Uit onderzoek blijkt dat die bezoeker dat waardeert, maar bovenal dat de bezoeker hierdoor ook helemaal enthousiast wordt over onze mooie stad.

Daar doen we het dus voor en dat gaan we dit jubileumjaar ook uitgebreid vieren. We hebben iets leuks voor de stad in petto, maar daarover een volgende keer meer.

Agenda
Op dit moment ziet het er naar uit dat er, vanwege het coronavirus, geen activiteiten gepland kunnen worden. Wanneer de monumenten weer open gaan en onze stadswandelingen en bezoeken aan de vestingwerken weer mogelijk zijn, hoort u dat van ons. [l]