De voedselbank luidde afgelopen week de noodklok FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS
De voedselbank luidde afgelopen week de noodklok FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS Foto: Alexander Vingerhoeds

Politiek in actie voor Voedselbank en ZZP'ers

BERGEN OP ZOOM - Hoe kunnen we de voedselbank helpen die door al dat hamsteren in nood komt? Hoe kunnen we zzp'ers en mensen met een 0-urencontract het beste helpen? En kunnen we bruiloften en uitvaarten niet op een andere manier door laten gaan, zodat het sociale leven toch een beetje doorgaat? De lokale politiek komt met verschillende ideeën en oplossingen om ook tijdens de coronacrisis de inwoners zoveel als mogelijk te helpen.

DOOR REMKO VERMUNT

Als het aan Aydin Akkaya (GBWP) ligt, wordt er in Bergen op Zoom bijvoorbeeld zo snel mogelijk een noodfonds opgericht voor mensen die door het coronavirus in financiële nood komen. Akkaya richt zich voornamelijk op werknemers met een 0-urencontract, zzp'ers en uitzendkrachten die door het coronavirus niet meer kunnen werken en daardoor in nood komen.

'In moeilijke tijden moet je voor elkaar zorgen'

Broodnood

Het idee voor het noodfonds is afkomstig uit Breda. Daar is onder de noemer 'Broodnood' een speciaal fonds opgericht voor deze doelgroep. Zij kunnen aanspraak maken op een klein bedrag voor dagelijkse levensonderhoud. "Het is een tijdelijke maatregel en dus niet van structurele aard. GBWP vind dat je in moeilijke tijden voor elkaar moeten zorgen. Die zorg moet zich niet alleen beperken tot ouderen of zwakkeren in de samenleving maar ook voor mensen die kei hard werken en door omstandigheden (coronavirus) simpelweg niet meer een boterham kunnen kopen", stelt Akkaya. Hij wil dan ook dat de gemeente zo snel mogelijk actie onderneemt.

Voedselbank

Hetzelfde geldt voor de SP-fractie. De gemeente Bergen op Zoom luidde afgelopen week zelf de noodklok voor de voedselbank Goed Ontmoet. Omdat mensen massaal aan het hamsteren zijn, kampen de voedselbanken nu met tekorten. Dit betekent een forse klap op de voorraden, waar de voedselbank normaal op kan vertrouwen. De SP-fractie in Bergen op Zoom is echter van mening dat ook de gemeente Bergen op Zoom actie moet ondernemen. "In onze gemeente zijn er meer dan 400 gezinnen van afhankelijk", zegt Anja Goossens, vrijwilliger bij de voedselbank en tevens voorzitter van de SP Bergen op Zoom. Zij vraagt de gemeente om de komende maanden garant te staan voor de middelen die normaal beschikbaar zijn bij de voedselbank. Ook wil de SP dat de gemeente een aanvullend pakket samenstelt voor gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank met veel gezonde producten om ook het afweersysteem van deze groep op peil te houden.

Trouwen en uitvaarten

Louis van der Kallen (BSD) maakt zich echter meer zorgen om het sociale leven. De maatregelen rondom het coronavirus hebben immers een flinke impact op grote gebeurtenissen zoals huwelijk, doop en overlijden. Hij begrijpt dat er forse maatregelen zijn ingesteld, maar het sociale leven rondom deze gebeurtenissen is volgens Van der Kallen heel belangrijk. Daarom stelt hij voor om pleinen, parken, stranden en sportterreinen beschikbaar te stellen voor dit soort gebeurtenissen. "Op de Kiek of het Anton van Duinkerkenpark kunnen grote groepen bijeenkomen en toch de 1,5 meter maatregel op een goede en effectieve manier ingevuld worden", stelt de fractievoorzitter van de BSD. "Het zou mensen de kans bieden op een waardige wijze afscheid te nemen terwijl dan ook het in principe openbare karakter van huwelijksvoltrekkingen wordt hersteld en zijn er dan vrijwel geen beperkingen op het aantal mensen dat deelgenoot wordt gemaakt van die voor mensen en families grote gebeurtenissen."

Antwoorden

De gemeente neemt al deze opties in overweging en komt op een later moment met antwoorden op de verschillende vragen. [l]