Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Gemeente: 'Geen monumentale status voor 't Ketrientje'

BERGEN OP ZOOM - Het hoofdgebouw en het zusterhuis van Huize Sint Catharina, oftewel 't Ketrientje, worden niet aangewezen als gemeentelijk monument. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Daarmee komt de realisatie van een nieuw zorgcentrum van tanteLouise weer een stap dichterbij.

Het pand is namelijk eigendom van stichting tanteLouise en zij willen graag een nieuw zorgcentrum voor verpleeghuiszorg, gecombineerd met (senioren)appartementen en een parkeerkelder realiseren. Dat werd vooralsnog tegengehouden door de Vereniging tot Behoud Ketrientje, de Stichting Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Heemschutverzoeken die een verzoek indienden om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Tijdelijk beschermd tegen sloop

Vorig jaar mei werd door de gemeente vastgesteld dat het hoofdgebouw voldoende monumentale waarde heeft om in aanmerking te komen voor het toekennen van een status als gemeentelijk monument. Daarom kreeg het hoofdgebouw tijdelijk de status van monument, zodat het beschermd werd tegen sloop en achteruitgang.

Petitie

TanteLouise kreeg vervolgens als eigenaar van het pand de mogelijkheid om aan te tonen dat er voldoende financiële en economische belangen zijn om het pand niét als monument aan te wijzen. In de tussentijd werd door ruim 600 omwonenden een petitie aangeboden, waarin zij te kennen gaven de plannen voor herontwikkeling te ondersteunen en dat niet overgegaan moest worden tot aanwijzing van het pand als gemeentelijk monument, als dit in de weg stond aan de herontwikkeling

Mediation

"Begin maart van dit jaar is er een poging gedaan om alle betrokken partijen dichter bij elkaar te brengen om tot een optimale oplossing te komen en een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor een te nemen besluit. Echter, de conclusie was dat partijen niet dicht genoeg bij elkaar te brengen waren om uiteindelijk tot een compromis te komen", stelt de gemeente Bergen op Zoom.

Conclusies

De gemeente heeft nu, op basis van de documenten van tanteLouise, alsnog besloten dat het hoofdgebouw en het zusterhuis geen gemeentelijke monumentale status dienen te krijgen. "Die belangenafweging is breder dan het belang van het individuele belang van TanteLouise." Er is bijvoorbeeld ook gekeken naar de opgave om het aantal woonzorgeenheden in de stad te vergroten en te moderniseren. Daarnaast wil men ook de herontwikkeling van leegstaande panden stimuleren en de situatie van verpaupering, achteruitgang en onveiligheid juist beëindigen. "Er ligt nu een kans om de herontwikkeling vorm te geven en te voldoen aan een behoefte. Als deze kans niet gegrepen wordt, zal de huidige situatie van leegstand de komende jaren ongewijzigd blijven."

Vervolg

De verschillende partijen hebben nu zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen dit besluit. Voorlopig wordt de sloopkogel dan ook nog niet tevoorschijn getoverd. Zorginstelling tanteLouise zal de komende tijd de volledige procedure moeten doorlopen en bij verschillende zaken, zoals de sloopvergunning en de omgevingsvergunning kunnen inwoners weer bezwaar maken.