Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Concours Hippique: 'Helaas maar het is niet anders'

BERGEN OP ZOOM/HALSTEREN - Het is één van de grootste evenementen in de gemeente Bergen op Zoom: Concours Hippique. Dit jaar stond het evenement op de planning voor 21 tot en met 23 mei maar het coronavirus gooit roet in het eten. Nu het kabinet bekend heeft gemaakt dat alle evenementen tot 1 juni verboden zijn, is ook dit paardenevenement afgelast.

DOOR REMKO VERMUNT

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Het kabinet maakte afgelopen week bekend dat alle evenementen verboden zijn. "Alle samenkomsten en evenementen worden verboden tot 1 juni en daarbij geldt geen ondergrens van honderd mensen meer", stelde minister Ferdinand Grapperhaus na een crisisoverleg met alle betrokken ministers en daarmee zette hij een dikke streep door de evenementenkalender van dit jaar en dus ook door Concours Hippique.

Harde realiteit

"Het bestuur wilde er alles aan doen om dit evenement door te laten gaan", stelt Landelijke Rijvereniging Prins Auvergne, verantwoordelijk voor Concours Hippique. "Echter twee weken geleden werden we al geconfronteerd met een harde realiteit. Gezien alle maatregelen die de laatste dagen al waren afgekondigd had het bestuur al de afweging gemaakt of het maatschappelijk nog wel verantwoord was om een dergelijk evenement door te laten gaan", maar uiteindelijk hoefde de organisatie zelf die knoop niet door te hakken. "Het regeringsbesluit is daar overheen gekomen dat alle evenementen tot 1 juni verboden zijn. Dit betekent dus dat het concours hippique van LR. Prins Auvergne uit Halsteren dit jaar geen doorgang zal vinden. Helaas maar het is niet anders."

Streep door evenementen

Maar, Concours Hippique is niet de enige die getroffen wordt door het virus. Denk bijvoorbeeld ook aan de Kermis in Bergen op Zoom die van 10 tot en met 19 april op de planning stond, het Brabantse Wal Festival op 19, 19, 26 en 27 april, de museumweek, de Nationale Molendagen, het Op De T Festival , Restaurant op het Land en 90's No Limits. De organisatie van laatstgenoemde reageert op Facebook: "We hebben tot 19.00 uur de hoop gehad dat we half mei feestelijk de zomer konden vieren samen met jullie. En dan BAM! Koud op ons dak dit nieuws! We gaan zo snel mogelijk 90's No Limits verplaatsen naar een andere datum. Je kaartje staat bij ons altijd garant voor een knalfeest. We gaan nu gelijk aan de slag voor jullie. Er komt zo snel mogelijk een update!" Ook alle festiviteiten rondom Bevrijdingsdag en Koningsdag kunnen, zoals het er nu naar uitziet, niet doorgaan. De gemeente Bergen op Zoom gaat nog bekijken of er een andere invulling kan komen voor bijvoorbeeld de dodenherdenking in de stad.

Leuk uitje

Overigens is het verbod op evenementen tot 1 juni niet de enige maatregel die het kabinet heeft getroffen. De bestaande afspraken zijn nog verder aangescherpt. Met deze maatregelen wil het kabinet de ouderen en kwetsbaren beschermen én men wil zo voorkomen dat het zorgstelsel overbelast raakt, ook op de intensive care. "Ik snap dat dat hard kan aankomen, maar als we het virus willen controleren dan hebben we geen keus", stelt minister Ferdinand Grapperhaus. "Mensen kijken uit naar een leuk uitje, maar dat gaat nu niet."

Groepsverbod

Zo heeft het kabinet ook maatregelen getroffen waarmee de bestaande maatregelen beter gehandhaafd kunnen worden. "Met die nieuwe maatregelen kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten als dat noodzakelijk is, denk aan stranden, parken of campings." Maar, daarbij kan het ook gaan om winkels. "Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid." Burgemeester kunnen ook een verbod opleggen op groepsvorming in bepaalde wijken of straten. "Een groepsverbod geldt dan voor drie of meer personen die geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Daarbij maken we wel een uitzondering voor jonge kinderen. Zij mogen nog wel buiten blijven spelen, maar gebruik daarbij wel je gezonde verstand."

Boetes

Om al die maatregelen kracht bij te zetten, mogen burgemeesters forse boetes opleggen. Dat geldt voor organisaties en winkels die zich niet aan de regels houden, maar ook voor mensen individueel. En volgens Grapperhaus gaat het daarbij om hoge bedragen. "Bij bedrijven gaat het om 4000 euro, bij individuelen om 400 euro."