Boek over 'Stamreeks van de familie Nuijten'
Boek over 'Stamreeks van de familie Nuijten' A. Nuijten

De geschiedenis van de familie Nuijten

BERGEN OP ZOOM - Het zal nu zo’n vijf jaar geleden zijn dat ik (André Nuijten) begonnen met het schrijven van een boek over de familie Nuijten. Het verhaalt de geschiedenis van de familie Nuijten over een periode van bijna 600 jaar.

De eerste stappen hiertoe zijn overigens al 40 jaar geleden gezet. Samen met mijn vrouw hebben we toen vele uurtjes doorgebracht in het oude archief wat toen gevestigd was in het Sint-Annastraatje. Het was de tijd dat je de originele boeken en aktes nog in handen kreeg en het digitale tijdperk voorlopig nog op zich zou laten wachten. Het vele werk van toen resulteerde in een boekje wat ik in 1994 binnen de familie Nuijten heb uitgebracht. Nu zijn er diverse manieren om een overzicht van al je voorouders op te stellen waarvan de bekendste de zgn. ‘stamboom’ is. Ik heb gekozen voor de ‘stamreeks’, wat inhoudt dat je teruggaat in de tijd waarbij je alleen je voorouders beschrijft in mannelijke lijn.

Toch was ik niet helemaal tevreden met de manier waarop ik het vorm had gegeven. Ondanks wat aanvullingen hier en daar in de vorm van o.a. aktes, wat foto’s en bidprentjes vond ik het geheel te veel een opsomming van namen en data en zeker niet tot de verbeelding spreken. Voor mij reden temeer om er opnieuw in te duiken met als doel een tijdsbeeld weg te zetten waarin mijn voorouders de hoofdrol spelen. Om dit te bereiken heb ik de tijd beschreven waarin ze leefden, aan- en verkoop van roerende en onroerende goederen met bijbehorende aktes, doop-, trouw- en begraafaktes, volkstellingen, openbare verkopingen, bidprentjes, foto’s enz. eraan toegevoegd. Daarnaast komen ook onderwerpen aan bod zoals onderwijs, politiek, landbouw enz. en de gevolgen hiervan t.a.v. mijn voorouders. Om het geheel nog persoonlijker te maken heb ik van elke generatie een fictief verhaaltje geschreven gebaseerd op feiten. Zo is er het verhaal van Jochem Nuijten die samen met zijn broer Jan rond 1660 graan en boter wegbrengt vanuit Ossendrecht naar de Markiezin van Bergen op Zoom om daarmee zijn pacht in natura te betalen.

Het is uiteindelijk een vrij lijvig boek geworden van maar liefst 510 pagina’s in kleur met vele illustraties die het geheel aanvullen en verduidelijken. Doordat ik het onder eigen beheer uitgeef en door de kleine oplage ligt de prijs voor de aanschaf van dit boek op € 70,-. Overigens verdien ik hier helemaal niets aan wat ook nooit mijn uitgangspunt is geweest. Op de eerste plaats heb ik het voor mijn kinderen geschreven en zijn er meer geïnteresseerden kan ik dat alleen maar waarderen. Mocht u belangstelling hebben voor dit boek kunt u mij een mailtje sturen naar: amjnuijten@ziggo.nl.

Tot slot wil ik nog het volgende onder de aandacht brengen. In mijn speurtocht naar het verleden van de familie Nuijten heb ik gemerkt dat er nog vele oude foto’s en bidprentjes in een oude schoenendoos liggen waarvan men vaak niet meer weet wie er op de foto staat of wie de persoon is die op het bidprentje vermeld wordt. Mocht u nog in het bezit zijn van een bidprentje(s) of foto(‘s) met een link naar de familie Nuijten houd ik me daar erg voor aanbevolen. Voor mij is het altijd mogelijk een bidprentje of foto te scannen zodat u het alleen maar even hoeft uit te lenen. Ik hoor in dit verband graag van u. [l]