Afbeelding
Foto:

Bergen op Zoom ziet flinke stijging van aanvragen Huishoudelijke hulp

BERGEN OP ZOOM - Het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp is in het afgelopen jaar flink toegenomen in de gemeente Bergen op Zoom. Sinds de invoering van het zogenaamde abonnementstarief voor huishoudelijke hulp is een stijging te zien van 31 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van EénVandaag in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De gemeente Bergen op Zoom heeft, samen met 148 andere gemeenten, meegedaan aan het onderzoek. Sinds 1 januari 2019 is de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp voor iedereen hetzelfde en dus niet meer inkomensafhankelijk. Waar mensen met hogere inkomens soms honderden euro's per maand betaalden voor de huishoudelijke hulp is dat nu dus helemaal gelijk getrokken. EénVandaag heeft onderzocht wat het effect van die regeling is voor de gemeenten.

Daaruit blijkt dat gemeenten in de problemen komen door de toestroom van aanvragen voor huishoudelijke hulp. "Door het aantrekkelijke tarief ziet 96 procent van de gemeenten in 2019 een stijging van de aanvragen." Bij de helft gaat het om een toename tussen de vijf en vijftien procent en in Bergen op Zoom is dat zelfs 31 procent. "Acht van de tien deelnemende gemeenten zien in 2019 een nieuwe groep aanvragers binnenkomen. De gemeenten hebben de indruk dat de groep vooral bestaan uit hogere inkomens. Voor hen is de gemeente nu goedkoper dan een particuliere hulp."

De gemeenten willen dan ook terug naar de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. "Dat is de enige manier om die enorme groei tegen te gaan en te zorgen dat de hulp terecht komt bij de mensen die dat écht nodig hebben." [l]