Afbeelding
Foto: Google Maps

Plannen voor verhuizing Aldi naar De Zeeland nog niet van tafel

BERGEN OP ZOOM - De plannen van de Aldi om te verhuizen van winkelcentrum De Gagel naar De Zeeland zijn nog niet van tafel. Dat laat wethouder Barry Jacobs weten op vragen van Adam Ahajaj (PvdA). De supermarktketen heeft een aanvraag ingediend om een nieuwe supermarkt te beginnen in het nog in aanbouw zijnde 'gebouw 8' aan de Burgemeester Van der Leerstraat bij De Zeeland.

Die aanvraag wordt op dit moment door de gemeente beoordeeld. "Een besluit over het al dan niet verlenen van planologische medewerking kan op dit moment nog niet worden genomen. Het is van belang dat een zorgvuldige afweging plaatsvindt en het te nemen besluit goed wordt gemotiveerd", stelt de wethouder. De gemeente krijgt hier 26 weken de tijd voor en voor de supermarkt kan verhuizen moet ook de gemeenteraad een zogenaamde 'Verklaring van geen bedenkingen' afgeven. Wanneer de gemeenteraad dat niet doet, kan de verhuizing sowieso niet doorgaan.

Tweede supermarkt

In het bestemmingsplan van De Zeeland staat opgenomen dat er in principe maar één supermarkt gevestigd mag zitten. De komst van de Albert Heijn heeft ervoor gezorgd dat er dus eigenlijk geen tweede supermarkt mag komen, tenzij het bestemmingsplan wordt aangepast. Of de gemeente hiertoe bereid is, kan de wethouder nog niet zeggen. Daarvoor moet eerst de aanvraag beoordeeld worden.

Wijkcentra

Adam Ahajaj pleitte voor het behoud van de supermarkt in winkelcentrum De Gagel. De wethouder is het met hem eens dat winkelcentra een belangrijke rol spelen in de leefbaarheid van de wijken. "Daarbij is in het bijzonder van belang dat bewoners binnen een aanvaardbare afstand van hun woning in hun primaire levensbehoeften kunnen voorzien." Maar, dat wil volgens de wethouder niet zeggen dat bestaande voorzieningen tegen elke prijs behouden moeten blijven. Stel dat de vergunning voor de verhuizing geweigerd wordt, kan de Aldi immers ook besluiten om helemaal te vertrekken. "Wij benadrukken dat het weigeren van planologische medewerking niet hoeft te betekenen dat de Aldi op de huidige locatie aan de Holleweg gevestigd zal blijven." [l]