Foto: Picasa
Foto: Picasa Foto: Picasa

Studenten HAS helpen bij bestrijding eikenprocessierups

BERGEN OP ZOOM - Studenten van de HAS Hogeschool gaan in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom een onderzoek doen naar de effectiviteit van vleermuizen als natuurlijke vijand van de eikenprocessierupsvlinder. De gemeente heeft al verschillende maatregelen getroffen om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen, maar de gemeente wil meer weten of de mogelijkheden én effecten van de vleermuis als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

"We hebben verschillende acties ingezet zoals het ophangen van vogelnestkastjes, het planten van bloembollen, tips voor het vogelvriendelijk inrichten van je eigen tuin, het aanpassen van het maaibeheer, etc. En omdat nu de eerste eitjes aan het uitkomen zijn, start de gemeente binnenkort met het biologisch bestrijden van de nesten", laat de gemeente weten. De vogelnestkastjes zijn opgehangen voor onder andere pimpelmezen en koolmezen die de eikenprocessierups eten.

Natuurlijke vijand

"Maar ook vleermuizen zijn effectief als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Met name de gewone grootoorvleermuis, grijze grootoorvleermuis en laatvlieger jagen graag op grotere nachtvlinders, waardoor er een kans bestaat dat deze soorten ook de eikenprocessierupsvlinders vangen." Het wegvangen van de eikenprocessierupsvlinders zal mogelijk een groot verschil kunnen maken, aangezien een vrouwelijke eikenprocessierupsvlinder in de periode half juli tot en met september, één ei-pakket van 250-300 eitjes afzet. Door vleermuizen in probleemgebieden te stimuleren, wordt het probleem dus al aangepakt voordat er overlast is ontstaan, wat de aanpak preventief maakt.

Data verzamelen

Om de vleermuizen daarbij een handje te helpen, gaan de drie studenten onderzoeken wat de foerageergebieden, verblijfplaatsen en vliegroutes zijn van de vleermuizen. Het onderzoek vindt plaats in openbaar gebied van de gemeente Bergen op Zoom. "De studenten gebruiken de nodige opname apparatuur zodat ze zoveel mogelijk waarnemingen kunnen verzamelen."

Locaties

Het onderzoek vindt voornamelijk plaats op de volgende locaties: Bosgebied bij Ruijterhoven en Bergse Heide, traject langs de Zoom van Ruijtershove tot en met de Zoomdam, Ravelijn en Anton van Duinkerkepark, Zandstraat en Meilustbos, Westersingel, Kijk in de Pot en Gertruidisboulevard en in Halsteren: Groote Melanen en de Langstraat, De Schansbaan, Wouwseweg en Fort de Roovere. Het veldwerk van het onderzoek vindt voornamelijk in de late avond en nacht plaats in de periode van
week 15 tot en met week 22.