De gemeente heeft een steekproef gehouden onder 37 terrassen
De gemeente heeft een steekproef gehouden onder 37 terrassen Foto: Remko Vermunt

Nieuw beleid voor terrassen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Een groot deel van de terrassen in Bergen op Zoom voldoet niet aan de regels die in 2004 zijn opgesteld. Dat blijkt uit een steekproef op 37 verschillende locaties. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van hout, aluminium en kunststof in plaats van het voorgeschreven rotan. De gemeente wil daarom in gesprek met ondernemers om gezamenlijk nieuwe regels op te stellen.

DOOR REMKO VERMUNT

"Het overgrote merendeel van de terrassen voldoet niet aan de beleidsregels beeldkwaliteit en/of andere regelgeving", dat stelt de gemeente Bergen op Zoom. Van de 37 horecalocaties waar men is geweest, houdt slechts één locatie zich aan het beleid. Zo zijn sommige terrassen groter dan eigenlijk mag volgens de terrasvergunning of er zijn terrasschotten geplaatst zonder vergunning. Ook wordt er veel afgeweken van de voorgeschreven materialen die men moet gebruiken én er staan veel loungebanken, hoge tafels/hoge krukken, wijnvaten en ga zo maar door. Dat is allemaal verboden binnen de huidige beleidsregels en daarom moet er een nieuw beleid komen, stelt wethouder Patrick van der Velden.

Coronacrisis

"Op dit moment wordt de horeca hard geraakt door de coronacrisis. Om die reden vinden wij het op dit moment niet gepast om dit onderwerp 'op de agenda' te zetten", stelt de wethouder. Daarom wordt nog bekeken op welk moment de beleidsregels wél aangepast kunnen worden. Samen met de horecaondernemers wil de gemeente deze nieuwe regels opzetten, er wordt voorlopig dan ook niet gehandhaafd op het huidige beleid. "Het huidige beleid dateert uit 2004. Bij veel horecalocaties is sprake van een andere horecaondernemer dan de ondernemer die in 2004 bekend was met deze beleidsregels. Het is daarom onbekend of alle huidige ondernemers hiervan op de hoogte zijn."

Andere behoefte

Daarnaast begrijpt de gemeente ook dat in de loop der jaren een andere behoefte is ontstaan ten aanzien van de keuze voor het soort meubilair en materiaalgebruik. "Tegenwoordig is er een groter aanbod van andere materialen dan rotan en van andere soorten meubilair. Destijds was nog sprake van seizoensterrassen, terwijl terrassen tegenwoordig nagenoeg het hele jaar staan. Ook dat maakt dat er behoefte is om terrassen af te schermen voor wind." Dat ondernemers hier op eigen wijze een oplossing voor zoeken, kan de gemeente dan ook alleen maar begrijpen.

Verzorgde uitstraling

Maar, niet iedereen kan zich daarin vinden. In een open brief laat oud-raadslid Jannie Bom weten het niet eens te zijn met de gemeente. "Laten we eens teruggaan naar 2004 en kijken waarom de afspraken toen gemaakt zijn", stelt Bom. "Het was de bedoeling om de, net nieuw ingerichte, Markt een verzorgde uitstraling te geven. Het is tenslotte niet alleen de huiskamer van de stad, maar ook het visitekaartje voor de bezoekers van onze stad. Na een breed overleg, werd besloten om eenheid te brengen in het type en hoogte van de afscheidingen van de terrassen, luifels, meubilair enz. En het resultaat mocht er zijn!"

Ratjetoe

En dat is nu, volgens haar, wel anders. De Grote Markt is een ratjetoe van meubilair. "Uitstallingen op de stoepen in de winkelstraten waren niet toegestaan, om te voorkomen, dat het geheel er rommelig uitzag. Kijken we nu eens naar de binnenstad 15 jaar later: de Markt is een ratjetoe van meubilair, elke ondernemer heeft zijn terras op zijn eigen manier ingericht. Terrasafscheidingen hebben verschillende hoogtes en materialen, er zijn verschillende kleuren en vormen van luifels gebruikt." Dat deze situatie heeft kunnen ontstaan is volgens Jannie Bom volledig de schuld van de gemeente, omdat er niet op gehandhaafd is. "De binnenstad maakt in toenemende mate een rommelige en verloederde indruk. En de verantwoordelijke wethouder lijkt het een en ander te bagatelliseren. Jammer! Het zou hem sieren, als hij wat daadkrachtiger op zou treden en in een overleg met de betrokken ondernemers afspraken zou maken over meer eenheid in de terrassen en de regels over uitstallingen bij de winkels zou handhaven." Zij stelt dan ook voor om weer eenheid te creëren op de Grote Markt. "Kleine moeite met groot resultaat!" [l]