Afbeelding
Foto: Willy Michielsen

Willy Michielsen als Gargamel op visite in Spanje

BERGEN OP ZOOM - Hij speelde al Gargamel, de slechterik van de Smurfen, in theaters door heel Nederland, België en zelfs al in Qatar, maar afgelopen week trad Willy Michielsen dankzij een cameraverbinding ook op voor veertig kinderen in Spanje. "Het was fantastisch, werkelijk fantastisch! Ik heb nog steeds een brok in m'n keel en dan is het raak hoor", lacht de Bergse acteur na afloop.

DOOR REMKO VERMUNT

Willy Michielsen is geen onbekende in Bergen op Zoom en toch zeker niet bij de verschillende theaterverenigingen. Hij schitterde tientallen jaren in producties van de BOV, het Gezellentoneel en de Vierschaar, maar begin 2018 kwam er een heel bijzondere rol op z'n pad. De rol van Gargamel in de musical: The Smurfs Live on Stage. Een droomrol. Hij bracht de show 35 keer op de planken in Nederland, maar trad ook acht keer op in België en hij maakte een uitstapje naar Doha in Qatar. Hij werd zelfs benaderd door de grote bazen achter de musical om ook in andere landen op te treden. Zo was hij al druk bezig met de voorbereidingen voor optredens in Azië én in de Golfstaten. "Maar toen ging Azië dicht vanwege het coronavirus en vanwege een conflict met Amerika gingen de optredens in de Golfstaten ook niet door", vertelt Michielsen.

Op visite in Spanje

En daardoor kwam de slechterik van de Smurfen noodgedwongen thuis te zitten, totdat hij een bericht van een vriendin zag verschijnen. "Een vriendin van me reist ook heel de wereld over als acrobate en zij vroeg via social media of er nog artistieke mensen in haar netwerk waren die iets leuks wilden doen voor kinderen in Madrid." Ze vertelde dat een vriend van haar les geeft op een Nederlandse school in Madrid en dat ze het leuk zouden vinden om iets voor die kinderen te doen in deze coronatijd. Dat zag Michielsen wel zitten en daarom stuurde hij meteen een berichtje dat hij graag als Gargamel op 'visite' wilde komen bij de kinderen. "Daar reageerde ze super enthousiast op, dus toen ben ik dat gaan regelen."

Professioneel opgezet

Michielsen moest eerst met het kantoor in Brussel bellen, want zij zijn eigenaar van de karakters. "Ik mag niet zomaar als Gargamel ergens optreden", legt Michielsen uit. Maar de grote bazen in Brussel waren enorm enthousiast. "Dat moet je beslist doen", zeiden ze en met die toestemming ging Willy meteen aan de slag. Hij wilde natuurlijk niet voor een webcam optreden in zijn eigen huiskamer. Daarom nam hij contact op met Jeroen van Wijk. "Ik heb het verhaal helemaal uitgelegd en hij wilde graag helpen. Het moest er natuurlijk wel professioneel uit zien." De techniek en de kleding werden geregeld en er werd contact gelegd met de leraar in Spanje. "Hij was ook zo enthousiast en voor we het wisten was alles geregeld."

Brok in je keel

Woensdagochtend was het zo ver. Veertig kinderen in de leeftijd van drie tot en met tien jaar keken vanuit hun huiskamer naar Willy Michielsen die vanuit Bergen op Zoom verschillende fragmenten uit de musical The Smurfs Live on Stage speelde. En dat was best even raar. "Normaal doe je zo'n voorstelling voor een volle zaal, maar nu leek het eigenlijk meer op camera acteren zoals je bij reclames en series doet", vertelt Willy. Toch was het één groot succes. "Na afloop kreeg ik van hen allemaal een cadeautje. Ze hadden allemaal een tekening voor mij gemaakt. Dan zie je die kinderen op al die schermpjes en dan krijg je toch een brok in je keel hoor. Ik ben er nog steeds van onder de indruk."

Succes

En dat het een succes was, weten ook de grote bazen in Brussel. "We kunnen nu natuurlijk niet in de theaters staan, maar misschien dat deze digitale manier van optreden een uitkomst biedt." Brussel heeft dan ook al gevraagd om foto- en videomateriaal. "Ze willen het waarschijnlijk groter oppakken. Dit was dan de pilot en misschien dat het hierna wereldwijd wordt uitgerold", vertelt Michielsen trots. Hoe dat eruit moet komen te zien, weet ook Michielsen nog niet. "Ze gaan dit nu in Brussel bespreken en dan hoor ik het wel. Maar dit krijgt nog een staartje, dat weet ik zeker." [l]