Afbeelding
Foto:

Lijst Linssen trekt zich terug uit 'reset-proces'

BERGEN OP ZOOM - Wethouders Patrick van der Velden (GBWP) en Barry Jacobs (VVD) krijgen ook in het nieuwe college een rol als wethouder. Dat blijkt uit een persverklaring van Lijst Linssen, waarin hij zijn mening geeft over het gehele 'reset-proces'. De partij van Ton Linssen trekt zich namelijk terug uit het proces, omdat er onvoldoende vertrouwen is in het nieuwe college.

DOOR REMKO VERMUNT

Terwijl er achter de schermen nog hard gewerkt wordt aan het samenstellen van dat nieuw college van burgemeester en wethouders, is Lijst Linssen flink uit de school geklapt over wie de nieuwe wethouders gaan worden. Hij is het niet eens met de keuze. "Een nieuw college moet bestaan uit wethouders die enerzijds over voldoende algemene politieke draagkracht beschikken bij zowel coalitie als oppositie en tevens over de kracht beschikken om op een kordate wijze knopen door te hakken. Echte bestuurders dus", stelt Linssen.

Vertrouwen

Dat juist de huidige wethouders Jacobs en Van der Velden blijven zitten als wethouders in het nieuwe college geeft hem weinig vertrouwen. "De samenwerking tussen GBWP en de VVD verloopt uiterst moeizaam/ gespannen en constant aanvallen van elkaar; toch leveren deze partijen de beide politieke wethouders van het nieuw op te richten college. Terwijl een van beide wethouders momenteel verantwoordelijk is voor een van de grote 'tekort' portefeuilles. Dat geeft te weinig vertrouwen."

Stemmen

Ton Linssen was zelf ook in de race om wethouder te worden, maar verloor het met één stem van Barry Jacobs. Linssen haalde 13 stemmen van de 33 gemeenteraadsleden en Jacobs ontving er veertien. Patrick van der Velden haalde als enige een meerderheid van de stemmen, hij kreeg van negentien mensen het vertrouwen om opnieuw terug te keren in het college. "Ik wil onderstrepen dat ik geen enkele moeite heb met de beperkte steun voor mijn persoon. Dat is ook niet goed voor het fundament waarop het zakencollege gebouwd moest worden", stelt Linssen.

Draagvlak

Maar dat Barry Jacobs terugkeert in het college, terwijl ook hij geen meerderheid van de stemmen heeft behaald, zorgt volgens Linssen voor onvoldoende draagvlak. "Tijdens de sessie die afgelopen dinsdagavond plaatsvond, bemerkte Lijst Linssen niet langer een gevoel van saamhorigheid en de bitter noodzakelijke sense of urgency. Clientisme en persoonlijk lobbyisme voerden de boventoon. Onvoorstelbare manoeuvres van partijen, bijvoorbeeld door het CDA. Het naar voren schuiven van hun kandidaat is volstrekt niet serieus te noemen. Voor de zoveelste keer het onttrekken aan verantwoordelijkheden van de grootste schreeuwer over de financiële wanorden in 15 jaar, Louis van der Kallen doet walging en afschuw ontstaan bij Lijst Linssen. Dat is niet het beeld dat Lijst Linssen voor ogen had toen wij aan deze opdracht, in het belang van Bergen op Zoom en haar inwoners, voor ogen had."

'Clientisme en
persoonlijk lobbyisme
voerden de boventoon'

Andere wethouders

Naast Jacobs en Van der Velden moeten er nog een paar wethouders worden toegevoegd aan de lijst. "De andere voorgestelde wethouders zijn vooral organisatiedeskundigen. Op zich is daar niets mis mee maar bij de huidige economische en politieke constellatie passen vooral stevige bestuurders die met gepaste afstand van de ambtelijke organisatie ferme besluiten kunnen nemen over (keiharde) bezuinigingen, ook binnen de organisatie zelf. Bergen op Zoom heeft immers in verhouding tot vergelijkbare gemeenten veel meer ambtenaren in dienst." [l]