FOTO JAN DIRK HUIJSER
FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Programma bekend voor Doden-
herdenking en Bevrijdingsdag

BERGEN OP ZOOM - Vanwege het coronavirus krijgen Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, oftewel 4 en 5 mei, dit jaar een andere invulling dan normaal. De Dodenherdenking en de Bevrijdingsdag zijn beiden dagen die diep geworteld zijn in onze nationale identiteit en daarom heeft burgemeester Frank Petter, in overleg met de organiserende comités, er dan ook voor gekozen om met alternatieve en passende herdenkings- en bevrijdingsprogramma's te komen.

"We leven in een bijzondere tijd. De uitbraak en verspreiding van het coronavirus heeft geleid tot een crisis die we in vredestijd niet eerder hebben meegemaakt", stelt Petter. "Op 4 mei herdenken we op nationaal niveau de doden en vieren we op 5 mei onze herwonnen vrijheid. Dit jaar zouden we dat voor de 75 ste keer doen. Hoe opmerkelijk is het dat we nu, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, te maken hebben met een andere vorm van onvrijheid. Een vorm van onvrijheid die ook slachtoffers maakt. Een onvrijheid die dodenherdenkingen, zoals die normaal gesproken en met de inzet van velen in onze gemeente worden georganiseerd, niet mogelijk maakt."

Maar, omdat juist deze dagen nu een extra betekenis krijgen, wil de burgemeester er toch aandacht aan besteden. In samenwerking met Omroep ZuidWest is daarom een speciaal programma samengesteld. Dat begint om 19.50 uur met een herdenkingsuitzending die uit de volgende
programma-onderdelen bestaat:
- 19.58 uur signaal Taptoe *
- 20.00 uur twee minuten stilte
- 20.02 uur Het Wilhelmus
- 20.05 uur toespraak burgemeester Petter van Bergen op Zoom
- 20.15 uur afsluiting met het Merck Toch Hoe Sterck

Omdat veel mensen ook naar de uitzending van de Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam kijken, blijft het herdenkingsprogramma ook na afloop te bekijken op de website van ZuidWest.

Burgemeester Frank Petter onderstreept daarnaast de oproep van onder andere Wachtpost13, waarbij alle blazers worden opgeroepen om gezamenlijk het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Daarnaast vraagt hij alle inwoners van de gemeente Bergen op Zoom om op 4 mei de gehele dag de Nederlandse vlag halfstok te hangen. "Tevens nodig ik u uit op 5 mei te vlaggen om de herwonnen vrijheid te benadrukken en met dit gebaar tevens in verbondenheid uit te stralen dat wij uitkijken naar een vrij leven na corona." [l]