Afbeelding
Foto:

Officiële naam bekend van Vrije School in Bergen op Zoom: De Zeeridder

BERGEN OP ZOOM - Tamar Chavardès en Hanne Lint hebben vrijdagmiddag de officiële naam bekendgemaakt van de Vrije School in Bergen op Zoom. De school krijgt de naam: De Zeeridder. Onder deze naam gaat de Vrije School volgend schooljaar officieel van start met drie klassen en met een team van zes professionals. Hanne zal daarbij fulltime de kleuterklas doen en Tamar de directie.

De Zeeridder is een bekend figuur in Bergen op Zoom. Wie bij het Markiezenhof naar de lucht kijkt, ziet de Zeeridder stralen in het zonlicht. De Zeeridder is half mens, half vis en heeft op het torentje van het Markiezenhof eeuwenlang alles gehoord en overzien in Bergen op Zoom. Hij is daarmee de bewaarder van de geheimen, verhalen en ontdekkingen van de stad. "En nu is hij ook de hoeder van onze verhalen", stellen Tamar en Hanne trots.

Locatie

De Vrije School maakt op dit moment nog gebruik van een lokaal in De Krabbenkooi, maar gaat vanaf volgend schooljaar van start in een eigen gebouw. Welk gebouw dat wordt, is nog niet bekend. Dat het concept van de Vrije School aanslaat, blijkt al wel uit de kleuterklas die vorig jaar van start is gegaan. Tamar en Hanne begonnen toen met vier kinderen, maar dat aantal is in een korte tijd flink gegroeid.

'Vrije' school

Hoewel de naam Vrije School suggereert dat de kinderen heel vrij worden gelaten, is dat eigenlijk niet het geval. "Vroeger stond 'vrij' voor vrij van onderwijsbemoeienis, maar tegenwoordig zijn er veel meer scholen die vrij zijn van onderwijsbemoeienis, denk bijvoorbeeld aan de Montesorrischool. Tegenwoordig staat vrij meer voor vrij zijn om te zijn of te worden wie je bent", legt Tamar uit. Het motto bij de vrije school is dan ook hoofd, hart en handen zijn één. "In alle vakken wordt evenveel aandacht geschonken aan het emotionele vlak, maar ook aan het creatieve én het cognitieve vlak." En bij die manier van lesgeven past de naam van 'De Zeeridder' dan ook erg goed. [l]