Lichtjes op oorlogsgraven besluit om op te gaan starten met de editie voor 2020. FOTO DICK VERMAAS
Lichtjes op oorlogsgraven besluit om op te gaan starten met de editie voor 2020. FOTO DICK VERMAAS Dick Vermaas

Start editie 2020 Lichtjes op oorlogsgraven

BERGEN OP ZOOM - We leven op dit moment in vreemde tijden vanwege het coronavirus. Alles wat ooit zeker leek lijkt nu opeens onzeker en er worden ook grote offers van ons gevraagd. De wereld lijkt wel bijna tot stilstand gekomen en veel mensen maken zich zorgen over de toekomst. Het is dan ook belangrijk dat we nu wat meer op elkaar letten.

Als organisatie van Lichtjes op Oorlogsgraven willen wij hierbij iedereen sterkte wensen in deze moeilijke tijd, zeker degenen die zelf of in hun directe omgeving getroffen zijn door het coronavirus of hieraan dierbaren zijn verloren.

Organisatie
Als organisatie hebben wij er, in overleg met Stichting Bevrijding Brabantse Wal, voor gekozen om vanaf heden onder deze stichting te vallen. Dit vanwege het gemeenschappelijke belang.

De organisatie bestaat dit jaar uit: Jean-Jacques van Giels, Hans Mulder, Caroline Raaijmakers, Martin Stumpel, Arn van der Vorst, Joris Völker (voorzitter) en Gerard Worm.

Samenwerking
Lichtjes op Oorlogsgraven kan altijd rekenen op de steun van vele vrijwilligers, de Gemeente Bergen op Zoom, Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zeggestede en vele andere partijen. Ook dit jaar doen wij graag weer een beroep op iedereen.

Editie 2020
We hebben het besluit genomen om toch te gaan starten met de voorbereidingen voor de editie Lichtjes op Oorlogsgraven van 2020, welke plaats zal vinden op donderdag 24 december a.s. Indien er geen aanvullende maatregelen nodig zijn vanwege het coronavirus, dan zal de herdenking grotendeels hetzelfde zijn als de eerste twee edities, zoals herdenken in stilte.

Als er wel aanvullende regels gelden, dan zullen wij daar vanzelfsprekend rekening mee houden. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat er ook dit jaar weer ruim 2400 kaarsjes zullen branden, want ook in deze moeilijke tijden mogen deze helden niet vergeten worden.

Vrijwilligers van de editie 2019 ontvangen in de loop van het jaar een e-mail met de vraag of ze ook dit jaar weer mee willen werken.

Verder is ons voornemen om dit jaar een vrijwilligersavond te organiseren, met daarbij een gastspreker. Dit hangt echter af van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Faces to Graves
Binnenkort zal de database voor Faces to Graves Bergen op Zoom gepresenteerd worden. Dick Vermaas heeft van alle graven op de Canadese en Britse Oorlogsbegraafplaats een foto gemaakt van de grafsteen met een kaarsje, waarvoor ook onze dank. Dit is een mooi eerbetoon aan de mannen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid.

Herdenking 4 & 5 mei
Vanwege de bijzondere invulling van de herdenking op 4 & 5 mei dit jaar ten gevolge van de coronacrisis, willen wij van de gelegenheid gebruikmaken om u hier attent op te maken. Er zal dit jaar geen publiek aanwezig zijn op de Dam, waar koning Willem Alexander een toespraak zal houden. Na de twee minuten stilte wordt aan iedereen gevraagd om vanuit thuis het volkslied mee te zingen. Ook wordt iedereen gevraagd op 4 mei de vlag halfstok te hangen en de vlag op 5 mei uit te hangen. [l]