Financiële tegenslag voor Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom komt dit jaar een bedrag van 470.180 euro tekort binnen de pot van de Veiligheidsregio. Dat laat het college weten aan de gemeenteraad.

Tot 1 januari 2006 hadden medewerkers van de brandweer recht op functioneel leeftijdsontslag. Dit was een soort vroegpensioen voor functies die lichamelijk en psychisch te zwaar zijn om tot de pensioengerechtigde leeftijd vol te houden. Deze medewerkers konden eerder stoppen met werken en kregen tot hun 65e een uitkering. Toen dat stop werd gezet, kwam er voor brandweerlieden die op dat moment in dienst waren een overgangsregeling. In de afgelopen tien jaar zijn er echter verschillende fiscale- en andere wetswijzigingen geweest, die invloed hebben gehad op die overgangsregeling.

Aangepaste regeling

Om toch aan de afspraken te kunnen blijven voldoen, moest die overgangsregeling aangepast worden en dat heeft gevolgen voor de gemeente Bergen op Zoom. "Dit betekent dat er een hoger bedrag moet worden gespaard en dat de leeftijd waarop dit tegoed gerealiseerd moet zijn lager ligt (van leeftijd 59 jaar naar leeftijd 55 jaar). Het gevolg hiervan is dus dat de kosten eerder gemaakt moeten worden", stelt de gemeente Bergen op Zoom. Dit alles levert dan ook geen meerkosten op, maar de kosten moeten wel eerder worden gemaakt dan gepland.

Tekort

Voor dit jaar betekent het namelijk een tekort van 470.180 euro binnen de pot van de Veiligheidsregio waar de brandweer onder valt. Voor volgend jaar zou dat een tekort betekenen van 474.379 euro. "Aangezien de huidige kosten (salariskosten BOA's, Juristen etc.) die begroot zijn niet per direct stopgezet kunnen worden is er geen budget beschikbaar om de extra kosten op te vangen." De extra bijdragen worden daarom opgenomen in de begroting van 2021. [l]