Afbeelding
Foto: Hans de Bot

Voorlopig geen nieuwbouw voor vastenavendbouwclubs

BERGEN OP ZOOM - De nieuwbouwplannen voor de bouwclubs van Bergen op Zoom worden op de lange baan geschoven. Dat laat wethouder Patrick van der Velden weten op vragen van Joost Pals (VVD).

DOOR REMKO VERMUNT

Dat de gemeente Bergen op Zoom te maken heeft met een enorme schuldenlast, zal niemand ontgaan zijn. Daarom werd eind 2019 al bekeken welke investeringen er gepland stonden voor de komende jaren en daarbij werd meteen bekeken of er nog investeringen zijn die tijdelijk op pauze gezet kunnen worden om op die manier wat geld vrij te spelen. Het college maakte toen al bekend dat er negentien investeringen zijn waar de gemeente de komende jaren geld voor heeft uitgetrokken. Vier daarvan kwamen te vervallen en daarmee kwam een bedrag vrij van 321.700 euro.

Vijf miljoen

Maar, één van die investeringen die niet gecanceld werd, was de nieuwbouw voor de bouwclubs. Daarvoor stond vijf miljoen euro gepland en daar is nu nog 4,6 miljoen van over. De gemeente wilde dat geld nog steeds gebruiken voor huisvesting van de bouwclubs. Maar de VVD riep op om dat geld te gebruiken voor het terugdringen van de schuldenlast.

Takendiscussie

In een vergadering van het presidium, waarbij de twaalf fractievoorzitters met elkaar in gesprek gaan, is nu besloten níet te starten met het aanbesteden van de huisvesting voor bouwclubs. "Een grote meerderheid van de leden van het presidium heeft aangegeven de geplande takendiscussie, vanwege de grote financiële opgave die de gemeente op dit moment heeft, eerst af te willen ronden zodat een integrale afweging gemaakt kan worden." Tijdens de takendiscussie wordt een kritische blik geworpen op het gemeentelijke huishoudboekje waarbij overbodige uitgaven gestopt worden.

Wethouder Patrick van der Velden, Rian Govers-Gabriëls, Carinne Elion-Valter, Louis van der Kallen, Hans Peter Verroen en burgemeester Frank Petter gaan nu samen met de vertegenwoordigers van de bouwclubs in gesprek over een mogelijke oplossing voor de toekomst. [l]