Afbeelding
Foto:

Mille Periculis Supersum

BERGEN OP ZOOM - Ik sta op de Grote Markt. Alleen. Geen groep leergierige toeristen om mij heen, zelfs niet op veilige Corona-afstand. Een mevrouw met twee goedgevulde fietstassen vol boodschappen rijdt schichtig achter mij langs het Vierkantje in.

Maar in deze onzekere tijden staat de meest onmisbare boodschap voor iedereen gratis op de gevel van ons Stadhuis: “MILLE PERICULIS SUPERSUM” Een boodschap uit het verleden voor vreemdelingen en Bergenaren van nu: “DUIZEND GEVAREN KOM IK TE BOVEN”.

En die gevaren, dat waren er te veel om op te noemen. De grote stadsbrand van 1397 bijvoorbeeld die alleen de huizen De Draak en de Oliphant overliet, de rest van de stad in zak en as achterlatend. De belegeringen door de Spanjaarden, toen de kanonskogels ons rond de oren vlogen en we niet wilden weten van overgave aan welke vijand dan ook. “MERCK TOCH HOE STERCK”, zongen we en hielden vol.

En weer zo`n honderd jaar later, we schrijven 1747, lijkt onze trotse vestingstad de genadedreun te krijgen; we worden door de Fransen bezet. Maar ook dát overleven we, ook dát komen we te boven. En al die zwijgende monumenten zijn daar getuige van geweest.

Hoe graag had ik al die verhalen van vastberadenheid verteld aan vreemdelingen en aan wie het maar horen wilde. Verhalen van brand, bezetting en bevrijding, want álles heeft deze stad gezien, álles hebben de Bergenaren gezien. Alle gevaren meegemaakt en doorstaan.

Dit dacht ik bij mezelf, staande op een lege Grote Markt in volle Coronacrisis, toen de eerste, aarzelende lentezon die gouden letters op ons Stadhuis extra glans gaf: “MILLE PERICULIS SUPERSUM” en ik weet zeker: duizend gevaren komen we te boven, nu net als vroeger.

Agenda
Alle activiteiten van SBM gaan tot tenminste 20 mei niet door. Dat wil zeggen dat de monumenten gesloten zijn en ook stadswandelingen niet mogelijk zijn.