lintjesregen
lintjesregen Foto:

Telefonische lintjesregen: dertien gelukkigen

BERGEN OP ZOOM - Dertien inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hebben vrijdagochtend te horen gekregen dat zij een Koninklijke onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Twaalf van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één persoon is zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Maar, door de maatregelen rondom het coronavirus kreeg de Lintjesregen van dit jaar toch een andere invulling dan normaal.

DOOR REMKO VERMUNT

Burgemeester Petter heeft alle decorandi zelf gebeld om hem/haar te vertellen dat een Koninklijke onderscheiding is toegekend. Daarnaast heeft de burgemeester voor iedereen een persoonlijke toespraak opgenomen die online te zien en te beluisteren was. Op een later moment, wanneer de beperkingen zijn opgeheven, zal er een receptie worden georganiseerd waarbij de Koninklijke onderscheidingen door burgemeester persoonlijk worden opgespeld. De mensen die een onderscheiding hebben gekregen zijn:

Tilly Meijer - Tebbens

Tilly Meijer - Tebbens mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen, dankzij haar jarenlange inzet voor de Lievevrouwparochie en de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. Tilly is al ruim dertig jaar actief als vrijwilligster. Zo verricht zij diverse administratieve werkzaamheden, is ze gastvrouw in de Lourdeskerk en beheerder van de Lourdeskerk. Mevrouw Meijer is een 'fulltime' vrijwilliger en tot steun en toeverlaat gebleken voor de diverse pastoors in de parochie.

Peet Bakx

Peet Bakx is een verenigingsman pur sang. Zo begon hij in 1988 al als vrijwilliger bij de Stichting Vastenavend en dat doet hij nu nog steeds. Ook is hij sinds 1999 actief als vrijwilliger bij het Dialectgenootschap de Berregse Kamer, is hij betrokken bij de stichting Bevrijding Brabantse Wal, hij is de oprichter en drijvende kracht achter Wachtpost 13, hij is sinds 2007 betrokken bij de Maria Ommegang én hij verzorgt de PR en marketing voor de cultuurhistorische groep Merck toch hoe Sterck.

Kees-Jan van Vliet

Hetzelfde geldt voor Kees-Jan van Vliet. Hij was één van de grondleggers van het Oranjecomité in Bergen op Zoom en heeft dat van 1996 tot 2006 kleur gegeven. Daarnaast is hij de mede-oprichter van het Beachvolleybaltoernooi dat dit jaar de 25 editie zou beleven én hij is zeventien jaar voorzitter geweest van Volleybalvereniging Sic Pugno.

Ton van der Sluijs

Sinds 1971 is Ton van der Sluijs al vrijwilliger. Dat begon als voorzitter van winkeliersvereniging Het Vierkantje waar hij destijds een winkel had. In 1986 werd hij lid van Ondernemersvereniging BOB-MGH en als voorzitter was hij onder andere betrokken bij de totstandkoming van het winkelgebied De Parade, het parkeerbeleid en evenementen zoals de Krabbenfoor. Daarnaast is Ton al sinds 2008 bestuurslid van de Bergse Actieve Senioren (BAS).

Wilfried Willemen

Hij was lid van de recreatiecommissie, daarna werd hij secretaris en sinds 2001 is Wilfried Willemen voorzitter van badmintonvereniging Flying Shuttle '57. De heer Willemen neemt al jaren een voortrekkersrol in het werven en behouden van clubleden. Daarnaast is hij actief in het ontwikkelen van nieuwe strategieën om de club aantrekkelijk en eigentijds te houden.

Sjaan van den Boom

Al zestig (!) jaar is Sjaan van den Boom actief als vrijwilliger. Dat begon in 1960 als lid van Tamboerskorps Odiles Rapid. Vanaf 1980 ging hij de leerlingen lesgeven en vanaf 1990 werd hij hoofdinstructeur/dirigent. Het vrijwilligersleven van Sjaan staat overduidelijk in het teken van muziek. Sinds 2012 is hij tevens één dag per week actief bij Museum het Markiezenhof als lid van de werkgroep kermisminiaturen.

Guido Elzakkers

De Vastenavend, Proefmei en de Maria Ommegang. Guido Elzakkers is betrokken bij bijna alle grote evenementen in de stad. Dat begon in 1992 als lid van bouwclub De Krabbekweekers. Sinds 1994 is Guido ook betrokken bij Stichting Decorbouw Groot Arsenaal en sinds 2011 regelt Elzakkers de planning en de logistiek van Stichting Proefmei. Daarnaast is Guido betrokken bij Stichting Maria Ommegang én de Bergse Stadsreuzen. Een bezige bij dus!

Lian Slokkers - Scheffelaar

Net als Guido is ook Lian Slokkers - Scheffelaar al sinds 1992 betrokken bij Bouwclub De Krabbekweekers en ook zij is daarna lid geworden van de stichting Decorbouw Groot Arsenaal. Lian is vanaf 2006 betrokken bij het schilderen van alle decorstukken en daarnaast is ze een ervaren bouwster en geeft zij leiding aan de schilderafdeling. Daarnaast verzorgt Lian sinds 2013 een schildersclub bij Het Nieuwe ABG.

Rob Buijs

Als het om financiën gaat, dan moet je bij Rob Buijs zijn. Al sinds 1993 is hij betrokken bij de Stichting Vastenavend als lid van de Financiële Commissie. Daarnaast is hij penningsmeester bij Stichting Proefmei, maar ook bij Cultuur Historisch Podium én hij was van 1996 tot 2003 penningmeester van de Stichting Peuterspeelzalen. In 2015 ontving Rob van de Stichting Vastenavend voor zijn inzet de Orde van de Gouwe Krab.

Frans Suijkerbuijk

Jarenlang heeft Frans zich ingezet als vrijwilliger bij tal van vereniging. Op dit moment is hij nog actief bij Stichting Vastenavend en bij Stichting Proefmei, maar voorheen was hij ook bestuurslid bij NVHI COC Bergen op Zoom, hij was penningmeester bij Jongerencentrum De Botte Hommel, bij Stichting Podiumcultuur en bij COC Bergen op Zoom. Hij was secretaris bij Stichting Sociaal Cultureel Werk en hij was betrokken bij de Programmaraad Theater en de Beeldenroute. Voor zijn verdiensten bij Commissie Protocol van de St. Vastenavend is hij in 2011 geridderd in de Orde van de Gouwe Krab.

Eric Elich

Ook Eric Elich is in het verleden (2007) al geridderd in de Orde van de Gouwe Krab. Hij is dan ook al sinds 1994 actief bij Stichting Vastenavend. Hij ontwierp tientallen jaren veldtekens, hoesjes voor de cd, affiches en illustraties voor de Vastenavendkrant. Daarnaast is Eric betrokken bij de Maria Ommegang, al sinds jonge leeftijd is hij betrokken bij de BOV én hij was als grimeur en acteur verbonden aan Stichting de Vierschaar.

Joop Mijsbergen

De enige in de rij die de onderscheiding 'Ridder in de Orde van Oranje Nassau' ontvangt is beeldend kunstenaar Joop Mijsbergen. Als kunstenaar is het zijn niet aflatende inspanning om Bergen op Zoom en omstreken en het leven van de inwoners rijker te maken. Het werk van Joop wordt niet alleen in Bergen op Zoom geëxposeerd, maar zijn en worden nog steeds tentoongesteld in binnen- en buitenland, waaronder België, Frankrijk, Spanje en Zwitserland en de zomer 2019 ook in Polen. Joop Mijsbergen is tevens oprichter van de Kunstkring en hij verzorgt lezingen over de schilderkunst bij verschillende genootschappen, waaronder de Probusclub 'De Heerlijkheid'

Paul Versijp

Last but not least is Paul Versijp. Hij is al op jonge leeftijd lid geworden van Bouwclub de Leutige Krabben en sinds 2003 is hij verbonden aan de Stichting Vastenavend. Hij boetseert mee aan de vastenavondwagen van de Prins en een groot aantal jaren heeft hij de Prinsenwagen ontworpen. Daarnaast is Versijp betrokken bij de Maria Ommegang, bij Stichting Decorbouw en hij heeft een bijzonder rol in het onderhouden van de contacten met Canadese relaties. Dat doet hij niet alleen als kabinetschef van de gemeente Bergen op Zoom, maar ook op vrijwillige basis. Versijp heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van een jaarlijkse Canadese herdenking in Bergen op Zoom.