FOTO WIJNAND NIJS
FOTO WIJNAND NIJS Foto: WIJNAND NIJS

Bestrijding van eikenprocessierups gaat van start in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Bomen in gebieden waar de meeste overlast verwacht wordt van de eikenprocessierups worden vanaf nu bespoten met een biologisch middel. Dat laat de gemeente Bergen op Zoom weten. De afgelopen periode zijn al tal van preventieve maatregelen getroffen om de overlast dit jaar zo veel als mogelijk te beperken, maar vanaf nu kan de gemeente zich echt gaan richten op de rups.

In de eerste drie maanden van dit jaar heeft de gemeente bijvoorbeeld al vogelnestkastjes opgehangen in de buurt van eikenbomen. "Deze vogelkastjes zijn vooral interessant voor mezen en die zijn weer de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups." Daarnaast zijn er ook bloembollen geplant?die insecten aantrekken die de eikenprocessierups eten, er worden minder eikenbomen geplant en er wordt minder gemaaid in bermen en grasvelden zodat er meer insecten komen. Dat zijn allemaal preventieve maatregelen.

Maar, wanneer er weer blad komt aan de bomen kan ook de rups zelf bestreden worden. Tegelijk met het ontwikkelen van de bladeren, komen in de toppen van eiken zeer kleine rupsen uit de eipakketjes. Die rupsen vervellen in totaal vijf keer en vanaf de derde vervelling (eind mei) ontstaan de brandharen die overlast veroorzaken, zoals allergische reacties op huid, ogen en luchtwegen. "Daarom starten we nu met het besluiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. We spuiten met een biologisch middel genaamd Xen Tari. We kijken vooraf of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn. Als dit het geval is, wordt er niet gespoten. De toegepaste middelen zijn veilig voor mens en dier."

Vanaf de overlastperiode vormen de rupsen nesten tegen de stam en onder takken welke bestaan uit rupsen, oude vervellingen en uitwerpselen. Vanaf juni/juli bewegen de rupsen zich nauwelijks meer door de boom en maken ze zich klaar om te verpoppen tot vlinder. Zodra deze nesten in beeld zijn, gaat de gemeente net als vorig jaar de nesten wegzuigen. "We verwijderen nesten handmatig als de apparatuur er niet bij kan. Dat doen we met lijmspray en vervolgens doen we de nesten in een afgesloten zak." Toch kan de gemeente niet alle nesten wegzuigen. Sommige rupsen zullen wel verpoppen tot vlinder en in augustus uitvliegen om vervolgens weer eitjes te leggen in de toppen van eikenbomen. De eitjes overwinteren zonder problemen zowel zachte als heel strenge winters. "In de nazomer gaan we monitoren door speciale vlindervallen aan te brengen.?Hiermee is een voorspelling te maken voor de hoeveelheid eikenprocessierupsen in het volgend jaar." [l]